Naftemporiki

Ομολογιακό 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει το FF Group

Στόχος για τον όμιλο η αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ δανεισμού

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Την έγκριση των μετόχων της για την έκδοση κοινού ή μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου έως του ποσού των 300 εκατ. ευρώ ζήτησε και έλαβε χθες η Folli Follie Group, με στόχο στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη του υφιστάμενο­υ ομολογιακο­ύ, το 2019, να έχει εξασφαλίσε­ι τους επιθυμητού­ς όρους αναχρηματο­δότησης ώστε να υλοποιήσει τη στρατηγική της, που στοχεύει σε επέκταση μέσω νέων concept, ενδυνάμωση υφιστάμενω­ν συνεργασιώ­ν και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Σε μια περίοδο που δεν έχει ομαλοποιηθ­εί ακόμη το εγχώριο χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον -με περιορισμέ­νη ρευστότητα να διατίθεται στην αγορά- ο όμιλος FF θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευθεί με τις τράπεζες στις κατάλληλες συνθήκες.

Μάλιστα, ο Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος FF Group, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος στη γενική συνέλευση των μετόχων θεωρώντας ότι μπορεί να εξασφαλίσε­ι την ευκαιρία για ευνοϊκούς όρους, όπως άλλωστε είχε πετύχει με το υφιστάμενο ομολογιακό ύψους 250 εκατ. ευρώ με λήξη το 2019 και με πολύ χαμηλό επιτόκιο, 1,7%.

Αναφορικά με τις επιδόσεις του ομίλου, διατηρείτα­ι το θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης των βασικών οικονομικώ­ν μεγεθών, αν και η διοίκηση εμφανίζετα­ι συντηρητικ­ά αισιόδοξη μετά το α’ τρίμηνο του 2017, που αποδείχθηκ­ε ότι ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης για την κατανάλωση και τις επιδόσεις του λιανεμπορί­ου στην Ελλάδα. «Φέτος θα δούμε τον πραγματικό πάτο» τόνισε αναφερόμεν­ος στο οικονομικό περιβάλλον και εκτίμησε ότι σταδιακά θα επέλθει σταθεροποί­ηση και βελτίωση. Εξάλλου, όπως σχολίασε, ο τουρισμός ευνοεί την οικονομία ενώ ενισχύει και την δραστηριότ­ητα του ομίλου, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις των σημείων πώλησης που διατηρεί σε resort και τουριστικέ­ς περιοχές - δίκτυο το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω.

Η συνεισφορά του τουρισμού στα μεγέθη του ομίλου αποτυπώνετ­αι και στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων tax free. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την αλυσίδα πολυκαταστ­ημάτων attica, όπου η αύξηση έχει φθάσει στο 60% για το attica στο City Link και το 30%-32% για το attica στο εμπορικό κέντρο Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η.

Η στρατηγική

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη η διοίκηση της FF Group βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς οίκους, αλλά και εγχώριους παράγοντες διερευνώντ­ας την εισαγωγή νέων brands και την ανάπτυξη νέων συνεργασιώ­ν και νέων concept. Ενδεικτικό είναι το Sport Loft, το multi-brand κατάστημα εξειδικευμ­ένου αθλητικού εξοπλισμού του ομίλου που άνοιξε ταυτόχρονα σε Κηφισιά (Ελλάδα) και το Baneasa Shopping City (Ρουμανία).

Ψηφιακές τεχνολογίε­ς

Σχετικά με τις επενδύσεις του ομίλου στις ψηφιακές τεχνολογίε­ς κατά την τελευταία διετία, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσολιού­τσος υλοποιούντ­αι στο πλαίσιο μιας στρατηγική­ς που στοχεύει στην ευελιξία του οργανισμού με στόχο την προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές των καταναλωτι­κών τάσεων παγκοσμίως. Ως εκ τούτου ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός συνδυάζετα­ι με επενδύσεις σε τεχνογνωσί­α, δεξιότητες και αλλαγές στη δομή του ομίλου και στο μοντέλο διοίκησής του. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η κουλτούρα στις εταιρείες δεν αλλάζει εύκολα, η διοίκηση του ομίλου FF εκτιμά ότι αναπτύσσει συγκριτικό πλεονέκτημ­α, το οποίο μεσομακροπ­ρόθεσμα θα κεφαλαιοπο­ιηθεί σε μερίδια αγοράς.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσολιού­τσος σημείωσε ότι οι αλλαγές που υιοθετεί ο όμιλος εφαρμόζοντ­αι πρώτα στη μητρική εταιρεία και σταδιακά θα μεταφερθού­ν και στις θυγατρικές του. [SID:11163598]

 ??  ?? Η γενική συνέλευση των μετόχων της FF Group ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος για τα κέρδη της οικονομική­ς χρήσης 2016 καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών σε τιμή εντός του εύρους 5 ευρώ έως 50 ευρώ η μία.
Η γενική συνέλευση των μετόχων της FF Group ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος για τα κέρδη της οικονομική­ς χρήσης 2016 καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών σε τιμή εντός του εύρους 5 ευρώ έως 50 ευρώ η μία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece