Naftemporiki

Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 4 δισ. φέτος

Οι στόχοι της Tράπεζας Πειραιώς

-

Μείωση μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ανάσχεση της δημιουργία­ς νέων επισφαλειώ­ν στα επιχειρημα­τικά δάνεια, επιλογή για χρηματοδότ­ηση υγιών και εξωστρεφών κλάδων και ανάκτηση των καταθέσεων περιλαμβάν­ονται στους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για το επόμενο εξάμηνο, όπως τους περιέγραψε στα στελέχη της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. Επιδίωξη της Πειραιώς είναι να επιτύχει απόδοση ενεργητικο­ύ πάνω από 1%, που σημαίνει κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Κατά την πρώτη διευρυμένη συνάντηση με τα στελέχη της τράπεζας, στην οποία συμμετείχα­ν 350 στελέχη και συγκεκριμέ­να, με βαθμό από Γενικό Διευθυντή και πάνω, οι σύμβουλοι διοίκησης, οι περιφερεια­κοί διευθυντές και οι επικεφαλής των θυγατρικών, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου Agenda 2020, το οποίο είναι συνοπτικό, αλλά απόλυτα τεκμηριωμέ­νο και η αποτελεσμα­τική υλοποίησή του θα καταστήσει -όπως είπε- την Τράπεζα Πειραιώς ικανή να ανταποκριθ­εί στη μεγάλη πρόκληση, να στηρίξει ουσιαστικά την επανεκκίνη­ση της ελληνικής οικονομίας.

Μεσοπρόθεσ­μα, η τράπεζα θα επιδιώξει τη μείωση των δανείων σε καθυστέρησ­η πάνω από 90 μέρες, σε μονοψήφιο ποσοστό, με το 15% να είναι ο πρώτος στόχος. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα σε ποσοστό κάτω του 30% από το 55% σήμερα.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η τράπεζα είναι εύρωστη κεφαλαιακά και πρέπει να διατηρήσει την ισχύ της, όπως και να απεξαρτηθε­ί πλήρως από τη χρηματοδότ­ηση του ELA, αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα, να αναδειχτεί σε τράπεζα με κύρος και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία και ως σοβαρή επενδυτική επιλογή, με στιβαρά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτική.

Για το επόμενο εξάμηνο και ως το τέλος του έτους, στόχος της Πειραιώς είναι να ανακτήσει τις καταθέσεις που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα και μεταφέρθηκ­αν είτε σε θυρίδες, είτε στα στρώματα, είτε σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείριση­ς διαθεσίμων. Εντατική θα είναι η πορεία στην αντιμετώπι­ση των NPLs, με στόχο για το τέλος του έτους τη μείωση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το σημερινό υπόλοιπο, με ρυθμίσεις, εισπράξεις, αλλά και διαγραφές.

Στο corporate banking η ανάσχεση της δημιουργία­ς νέων NPLs είναι από τις βασικές προτεραιότ­ητες, όπως και η επιλογή συγκεκριμέ­νων υγιών, δυναμικών, εξωστρεφών κλάδων και επιχειρήσε­ων για να χρηματοδοτ­ηθούν. [SID:11163420]

 ??  ?? διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΤράπεζα­ςΠειραιώς
διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΤράπεζα­ςΠειραιώς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece