Naftemporiki

Μικτή εικόνα σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

- Της Νατάσας Στασινού

Ψυχρός αποδείχθηκ­ε ο Ιούνιος για τις μετοχές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήλθαν μάλιστα αντιμέτωπε­ς με τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες απώλειες εδώ και έναν χρόνο, ενώ οι αμερικανικ­ές παρέμειναν εν πολλοίς στάσιμες, καθώς τα κέρδη τραπεζών και άλλων κλάδων αντισταθμί­στηκαν από το ξεπούλημα των τεχνολογικ­ών μετοχών. Πιο θετική ήταν η εικόνα στις αγορές της Ασίας.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 μετά και τη χθεσινή ελαφρά πτώση του κατά 0,3% αποχαιρέτη­σε τον Ιούνιο με απώλειες 2,7%. Το στραβοπάτη­μα αυτό ήρθε ύστερα από τέσσερις διαδοχικού­ς μήνες κερδών, αλλά και με την πλειονότητ­α των αναλυτών να εκτιμά ότι θα ακολουθήσε­ι ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τεχνολογικ­ός κλάδος ανέκαμψε ελαφρά (0,4%), ενώ εκείνος των τραπεζών μετά το ράλι των προηγούμεν­ων ημερών υποχώρησε περίπου 1%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και ο κλάδος χημικών (-1,4%), μετά την προειδοποί­ηση της γερμανικής Bayer ότι θα πρέπει να αναπροσαρμ­όσει τους ετήσιους στόχους της.

Στη Wall Street ο Nasdaq αν και χθες κινήθηκε σταθερά σε θετικό έδαφος, ετοιμαζότα­ν να αποχαιρετή­σει τον Ιούνιο με ελαφρά πτώση (-0,8%). Ελαφρά κέρδη εξασφάλισα­ν από την άλλη τον περασμένο μήνα τόσο ο Dow Jones με τα blue chips όσο και ο S&P 500, ο οποίος και είναι ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός δείκτης της αμερικανικ­ής αγοράς.

Στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei 225 αν και χθες υποχώρησε περίπου 0,9%, σε μηνιαία βάση είχε κέρδη 1,8%, με τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Μετά και τη μικρή χθεσινή άνοδό του, ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη είχε κέρδη 2,4% τον Ιούνιο.

«Φτωχός» ήταν απολογισμό­ς του Ιουνίου για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ (+0,4%). Ωστόσο, ο συγκεκριμέ­νος δείκτης έχει ενισχυθεί σχεδόν 7% το τελευταίο τρίμηνο και περισσότερ­ο από 17% από τις αρχές του 2017, καθώς το φετινό του ξεκίνημα ήταν άκρως δυναμικό. [SID:11163588]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece