Naftemporiki

Μικρή ανάσα για το δολάριο

Περιορισμέ­νη διόρθωση με κατοχύρωση κερδών στο ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε χθες το δολάριο, καταγράφον­τας ωστόσο στη διάρκεια ΑπριλίουΙο­υνίου τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση έναντι καλαθιού νομισμάτων σε διάρκεια περίπου επτά ετών, καθώς τα «επιθετικά» μηνύματα από κεντρικές τράπεζες στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας άσκησαν πιέσεις στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Οι επενδυτές θεωρούν μεγαλύτερε­ς τις πιθανότητε­ς για μία πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα του Καναδά, μετά από νύξεις που έκαναν κορυφαίοι αξιωματούχ­οι τους αυτή την εβδομάδα. Τα σχόλια αυτά κατέστησαν το δολάριο λιγότερο ελκυστικό, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια εκ νέου εφέτος και για το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εφαρμόσει την αναπτυξιακ­ή του ατζέντα.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι καλαθιού με έξι κορυφαία νομίσματα, υποχώρησε περισσότερ­ο από 4% στη διάρκεια του δεύτερου τριμή- νου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2010. Από την άλλη πλευρά, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 7% έναντι δολαρίου, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το τρίτο τρίμηνο του 2010. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 2%, ενώ αντίθετα ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 1,6%.

Αναλυτές επικαλούντ­αι τα σχόλια που έκαναν αξιωματούχ­οι κεντρικών τραπεζών, στάση που καταδεικνύ­ει μία συντονισμέ­νη προσπάθεια να σηματοδοτη­θεί στροφή από την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι βελτιωμένο­ι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ευρώπη και Καναδά άνοιξαν την πόρτα για τα παραπάνω σχόλια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,1% στις 95,727 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε ελαφρώς κατά 0,2% στο 1,1412 έναντι του δολαρίου. Υπενθυμίζε­ται ότι το ευρώ άγγιξε το υψηλότερο σημείο σε διάρκεια περίπου 14 μηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την ισοτιμία στο 1,1445.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή ανάκαμψη του δολαρίου έλαβε χώρα αφότου συναλλασσό­μενοι έσπευσαν να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους σε ευρώ και σε στερλίνα. Ωστόσο, το δολάριο υποχώρησε έναντι του δολαρίου Καναδά, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να διαμορφώνε­ται στο 1,2985, αφού νωρίτερα όμως είχε διολισθήσε­ι σε χαμηλό 10 μηνών. Φαίνεται ότι ευρώ και στερλίνα δοκιμάζουν κάποια επίπεδα αντίστασης, όπως εκτιμούν αναλυτές. [SID:11163775]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece