Naftemporiki

Συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου G20

«Ραντεβού» των δύο ηγετών με διαμεσολάβ­ηση Κίσινγκερ

- Του Μωυσή Λίτση

Με διαμεσολάβ­ηση του 94χρονου πρώην Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ συναντώντα­ι την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο «μάγος» της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς δήλωσε μάλιστα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών είναι ευκαιρία για να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Κίσινγκερ έγινε δεκτός την Πέμπτη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν αναφέρεται το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες, αναφέροντα­ς απλά ότι o Κίσινγκερ βρισκόταν στη Ρωσία για να μετάσχει σε ετήσιο συνέδριο ειδικών, διπλωματών και πολιτικών.

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί πριν από έναν μήνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα της Ρωσίας. Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης είχε διατελέσει σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Νίξον και είχε παίξει σημαντικό ρόλο, μέσω της προσωπικής σχέσης που είχε με τον τότε Σοβιετικό πρέσβη Ανατόλι Ντομπρίνιν, στην εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, μεσούντος του ψυχρού πολέμου.

O 94 ετών σήμερα Χένρι Κίσινγκερ είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την περίοδο 1973-77 και θεωρείται πρωτεργάτη­ς της πολιτικής της «ύφεσης» στις σχέσεις ΗΠΑΕΣΣΔ. Το 1973 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ ειρήνης. Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Κίσινγκερ έχει συναντηθεί περισσότερ­ο από δέκα φορές. Η προτελευτα­ία συνάντησή τους είχε γίνει στις 3 Φεβρουαρίο­υ 2016.

Ο εκπρόσωπος Τύπου πάντως του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε να υποβαθ- μίσει τη συμβολή του Κίσινγκερ στην πολυαναμεν­όμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, λέγοντας πως ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προσπάθησε να μεσολαβήσε­ι για να γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Πεσκόφ δήλωσε κοφτά ότι ο Κίσινγκερ «δεν επιχείρησε κάτι τέτοιο(σ.σ.: διαμεσολάβ­ηση)», χωρίς πάντως να αναφερθεί στο περιεχόμεν­ο της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο. «Πρόκειται για μια εντελώς προσωπική συνάντηση, ο κύριος Κίσινγκερ βρίσκεται στη Μόσχα προσκεκλημ­ένος στην εκδήλωση “Αναγνώσεις Πριμακόφ” (σ.σ.: εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Γιεβγκένι Πριμακόφ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργ­ός, υπουργός Εξωτερικών αλλά και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών)» είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι «παραδοσιακ­ά ο πρόεδρος(Πούτιν) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συναντώντα­ι όταν τους δίνεται ευκαιρία και τους το επιτρέπει το πρόγραμμά τους».

Να υποβαθμίσε­ι τη συνάντηση επιχείρησε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, λέγοντας ότι θα είναι μία από τις εννιά παρόμοιες συναντήσει­ς που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στις δύο ημέρες της συνόδου των G20 την ερχόμενη Παρασκευή-Σάββατο.

«Δεν θα είναι διαφορετικ­ή από τις συζητήσεις μας με οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα» επισήμανε ο ΜακΜάστερ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται στη σκιά των ισχυρισμών για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές και μυστικές επαφές ανθρώπων του Τραμπ με τη ρωσική ηγεσία. Ο Τραμπ είχε μιλήσει πολλές φορές προεκλογικ­ά για την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, προοπτική η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκει­α ακόμη και σε βουλευτές του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

[SID:11163352]

 ??  ?? Κατηγορίες για κατάχρηση εμπιστοσύν­ης απαγγέλθηκ­αν χθες σε βάρος της Μαρίν Λεπέν, προέδρου και βουλευτή του Εθνικού Μετώπου, στο πλαίσιο της που προορίζοντ­αν για βοηθούς ευρωβουλευ­τών του κόμματός της, ανακοίνωσε ο συνήγορός της. «Σύμφωνα με τις...
Κατηγορίες για κατάχρηση εμπιστοσύν­ης απαγγέλθηκ­αν χθες σε βάρος της Μαρίν Λεπέν, προέδρου και βουλευτή του Εθνικού Μετώπου, στο πλαίσιο της που προορίζοντ­αν για βοηθούς ευρωβουλευ­τών του κόμματός της, ανακοίνωσε ο συνήγορός της. «Σύμφωνα με τις...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece