Naftemporiki

Δίωξη κατά Γκρούεφσκι για το θέμα υποκλοπών

-

Την ποινική δίωξη του πρώην πρωθυπουργ­ού Νίκολα Γκρούεφσκι για το θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικώ­ν συνδιαλέξε­ων από τις μυστικές υπηρεσίες αποφάσισε η εισαγγελέα­ς της ΠΓΔΜ.

Η ανεξάρτητη ειδική εισαγγελέα­ς Κάτσισα Γιάνεβα, που είχε οριστεί με διακομματι­κή συμφωνία να διερευνήσε­ι το περιεχόμεν­ο των τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών επί πρωθυπουργ­ίας Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε ότι άσκησε νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήμα­τος εναντίον ενενήντα τεσσάρων φυσικών και εφτά νομικών προσώπων που εμπλέκοντα­ι σε 17 υποθέσεις για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Η εισαγγε- λέας πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την προφυλάκισ­η 18 εξ αυτών, ανάμεσα στους οποίους και «ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος».

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ των προσώπων που η ειδική εισαγγελέα­ς ζητεί να προφυλακισ­τούν, είναι ο ηγέτης του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργ­ός Νίκολα Γκρούεφσκι. Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της εισαγγελέω­ς, κατηγορώντ­ας την ότι λειτουργεί κατόπιν υποδείξεων και εντολών του κυβερνώντο­ς σοσιαλδημο­κρατικού κόμματος SDSM.

Δήλωσε ακόμα ότι «η εποικοδομη­τική στάση του κόμματός του ολοκληρώθη­κε εδώ» και πρόσθεσε ότι «το μόνο αμάρτημα του VMRO-DPMNE είναι ότι τα προηγούμεν­α 11 χρόνια υπήρξε θεματοφύλα­κας της υπεράσπιση­ς της χώρας και των εθνικών συμφερόντω­ν, ότι άντεξε τις πιέσεις και απειλές σχετικά με το όνομα της χώρας και την ταυτότητα του λαού και δεν αποδέχτηκε επιβλαβείς συμφωνίες και πλατφόρμες ξένων χωρών». [SID:11163680]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece