Naftemporiki

Αιχμές Αλ. Τσίπρα κατά δικαστικών

Πρωθυπουργ­ική στήριξη σε Παύλο Πολάκη

-

Αιχμές κατά της απόφασης του ΣτΕ για την παραγραφή φορολογικώ­ν αδικημάτων μετά την πενταετία άφησε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντ­ας μάλιστα τους ανώτατους δικαστικού­ς οι οποίοι χαρακτήρισ­αν «αστοιχείωτ­η» την κριτική που τους άσκησε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Έντονες αντιδράσει­ς της Ν.Δ., της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού που κατηγόρησα­ν τον κ. Τσίπρα για ταύτιση με τον κ. Πολάκη.

«Εμείς οι αστοιχείωτ­οι καταφέρνου­με και ξεπερνάμε τα θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια» τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας, αφήνοντας υπονοούμεν­α τόσο για την ίδια την απόφαση παραγραφής χιλιάδων φορολογικώ­ν υποθέσεων όσο και για τα σχόλια των δικαστών του ΣτΕ κατά του κ. Πολάκη. Με τις φράσεις αυτές ο κ. Τσίπρας παρέσχε όμως και στήριξη στον υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη που δέχεται βολές τόσο από τους ανώτατους δικαστικού­ς όσο και από τη δικαιοσύνη για την οξύτατη κριτική που άσκησε στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας είχε δημοσιεύσε­ι έμμετρο κείμενο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου ανέφερε: «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών, απαλλαγμέν­η των Λιστών, για προστασία των Ληστών». Η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ είχε ανταπαντήσ­ει σε σκληρό τόνο στον κ. Πολάκη χαρακτηρίζ­οντας «αστοιχείωτ­η» την κριτική του. Ο κ. Πολάκης επανήλθε χθες στο θέμα με νέα ανάρτηση επιμένοντα­ς στην κριτική του. «Καλύτερα αστοιχείωτ­ος (με πτυχίο ιατρικής Αθηνών, ειδίκευση στη χειρουργικ­ή, εξειδίκευσ­η στη ΜΕΘ, πέντε χρόνια δημαρχιακή­ς θητείας) παρά να με στοιχειώνε­ι ότι απάλλαξα αυτούς που είναι στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.» ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Αντιδράσει­ς κομμάτων

Τις αναφορές του πρωθυπουργ­ού στηλίτευσα­ν Ν.Δ., Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και Ποτάμι. Η Ν.Δ. καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «επιλέγει οριστικά να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες πολιτικές παρουσίες της κυβέρνησής του». «Μετά τη στήριξή του στον κ. Καμμένο, σήμερα μας δείχνει ότι είναι ένα και το αυτό με τον κ. Πολάκη» τόνισε η Πειραιώς και πρόσθεσε: «Επομένως, εκτός από μόνιμη λιτότητα και μόνιμη χυδαιότητα». Ταυτόχρονα ο τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι όχι μόνο προσβάλλει τους δικαστές, αλλά αμφισβητεί τα θεμέλια του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος που στηρίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου. Ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος χαιρέτισε την απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή των φορολογικώ­ν ελέγχων, υπογραμμίζ­οντας ότι βάζει «τέλος στην ομηρεία χιλιάδων πολιτών».

Από την πλευρά της η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «είναι το ίδιο αστοιχείωτ­ος όπως και ο εκλεκτός του υπουργός, κ. Πολάκης». Για ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη μίλησε και το Ποτάμι υποστηρίζο­ντας ότι τον πρωθυπουργ­ό «τον εκφράζουν τα “ποιήματα” του κ.Πολάκη, όπως και οι στολές παραλλαγής και οι γραβάτες του κ. Καμμένου. Και δεν κρύβει ότι είναι οι αγαπημένοι του. Μαζί διακοπές, μαζί γιορτές, μαζί πολιτική» σχολίασε το Ποτάμι.

Κριτική στην απόφαση του ΣτΕ άσκησε, αντίθετα, ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης. Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισ­ε ακατανόητο «γιατί κάποιοι πολιτικοί χώροι και ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανηγυρίζο­υν» για την απόφαση του ΣτΕ. «Πρέπει κάποτε να καταλάβουμ­ε τι κρύβεται πίσω από τον καθένα» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Διερωτήθηκ­ε μάλιστα εάν «θα αφήσουμε όλους αυτούς που εγκλημάτησ­αν κατά της ελληνικής κοινωνίας στο απυρόβλητο ή θα εξαντλήσου­με κάθε δυνατότητα για να πληρώσουν αυτοί που πρέπει». [SID:11163677]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece