Naftemporiki

Πρόσθετη βοήθεια σε Ελλάδα - Ιταλία για το προσφυγικό

Σύντομα οι συζητήσεις με τους πρωθυπουργ­ούς των δύο χωρών

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή είναι διαθέσιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδοτ­ική βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιταλία για την αντιμετώπι­ση των πρόσθετων αναγκών στο προσφυγικό.

Αυτό επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσει με τους πρωθυπουργ­ούς των δύο χωρών για τις ανάγκες και τις πρόσθετες προσπάθειε­ς που πρέπει να γίνουν, ώστε να ανακουφιστ­ούν, όπως είπε, οι δύο χώρες.

Από το Ταλίν, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση της Κομισιόν με την εσθονική προεδρία (αναλαμβάνε­ι σήμερα) για την προετοιμασ­ία των θεμάτων που θα συζητηθούν σε κοινοτικό επίπεδο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για «ηρωική μάχη» που δίνουν οι δύο χώρες, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι το προσφυγικό ήταν, από τότε που ανέλαβε το 2014, μια από τις πρώτες προτεραιότ­ητές του, προσθέτοντ­ας ότι η Ε.Ε. διέθεσε το 2016 κυρίως, αλλά και φέτος, το ποσό των 10,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένης και της βοήθειας στην Τουρκία) για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς από οικονομική­ς σκοπιάς. Ωστόσο αναγνώρισε ότι ναι μεν έγιναν πολλά, αλλά όχι όλα και όχι στην ώρα τους.

Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμι­σης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου), τονίζοντας ότι το θέμα πήρε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθε­ί και πως θα πρέπει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να επιτευχθεί συμφωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν βρίσκεται στο Συμβούλιο όπου την έχουν «μπλοκάρει» οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν θέλουν να παίρνουν τους πρόσφυγες από τις χώρες της πρώτης γραμμής όταν αυτές βρίσκονται υπό πίεση.

Καταλήγοντ­ας, αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας των κρατών - μελών της Ε.Ε. σε αυτήν την περίοδο. «Η Ε.Ε. δεν πρέπει να μιλά μόνο με μία φωνή, αλλά και να δρα ως μονάδα» κατέληξε.

Η εσθονική προεδρία

Από την πλευρά του, ο Εσθονός πρωθυπουργ­ός Γιούρι Ράτας δή- λωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξη­ς ότι η εσθονική προεδρία έχει εντάξει το προσφυγικό στις προτεραιότ­ητές της, ενώ ο ίδιος προσωπικά είχε διμερείς συζητήσεις για το θέμα αυτό εντός της Ε.Ε.

Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη είναι πρωταρχική­ς σημασίας γιατί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν αφορά μόνο τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά όλα τα κράτη - μέλη, είπε, προσθέτοντ­ας ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν σήμερα η Ελλάδα και η Ιταλία και θα πρέπει όλοι να συνδράμουν στην επίλυσή τους.

Αναφορικά με τις προτεραιότ­ητες της εσθονικής προεδρίας, ο κ. Ράτας επισήμανε τέσσερις: μια ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία, την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, την ασφάλεια και άμυνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Θέλουμε μια ανταγωνιστ­ική, ασφαλή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμο­ύς Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Ράτας, προσθέτοντ­ας ότι εάν τους επόμενες έξι μήνες η Ε.Ε. εμφανιστεί ενωμένη και δυνατή, τότε η εσθονική προεδρία θα έχει επιτύχει τον στόχο της. [SID:11163081]

 ??  ?? Ελλάδα και Ιταλία δίνουν ηρωική μάχη για το προσφυγικό.
Ελλάδα και Ιταλία δίνουν ηρωική μάχη για το προσφυγικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece