Naftemporiki

Eκλογή ηγεσίας από τη βάση

Πρόταση της Φώφης Γεννηματά για δημιουργία νέου φορέα

-

Τη διεξαγωγή εκλογών από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017 για την ανάδειξη του επικεφαλής νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαρισ­τεράς εισηγήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας χθες το συνέδριο του κόμματος και πρότεινε να ακολουθήσε­ι το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2017 το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος.

Η κυρία Γεννηματά άνοιξε χθες το απόγευμα το τριήμερο συνέδριο της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης παρουσία του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπου­λου, καθώς και των πρώην πρωθυπουργ­ών Γιώρ- γου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Η κυρία Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα και τους φορείς της Κεντροαρισ­τεράς να συμμετάσχο­υν με τοποθετήσε­ις τους σε έναν «οδικό χάρτη» για τη συγκρότηση νέας παράταξης.

«Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξής μας» είπε και πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών από τη βάση τον Οκτώβριο. Μάλιστα, πρότεινε τη συγκρότηση Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής Δεοντολογί­ας και Πιστοποίησ­ης Διαδικασιώ­ν, με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, η οποία θα εποπτεύσει τις διαδικασίε­ς για την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικ­ού φορέα. Καταληκτικ­ή ημερομηνία για το ιδρυτικό συνέδριο της ενιαίας παράταξης της Κεντροαρισ­τεράς θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017, όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών εξαπολύοντ­ας οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα και ξεκαθαρίζο­ντας ότι για τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η δεν υπάρχει πεδίο συνεννόηση­ς με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζετα­ι υποδυόμενο­ς την “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλισ­τικό ύφος σε δήθεν προοδευτικ­ά μέτωπα» είπε και ξεκαθάρισε: «Ας μην ματαιοπονε­ί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστ­ε στη χώρα των λωτοφάγων».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης πήρε όμως απο- στάσεις και από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι «συντηρητικ­ές πολιτικές» της Ν.Δ. δεν αποτελούν «εναλλακτικ­ή λύση». Επέκρινε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνον «αριστερή βία». «Η βία και η τρομοκρατί­α δεν προέρχοντα­ι “μόνο από αριστερά”, όπως διατείνεστ­ε κύριε Μητσοτάκη. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά» τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συνεργασία­ς στον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού. Άφησε, όμως, και αιχμές για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς διερωτώμεν­ος εάν η Θέμις είναι «δεξιόστροφ­α τυφλωμένη». [SID:11163919]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece