Naftemporiki

Τα χρυσά λούπινα από τη Μάνη στην Πράγα

Της Λίνας Σόρογκα από τις εκδόσεις Καστανιώτη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Τα χρυσά λούπινα» είναι ο τίτλος του μυθιστορήμ­ατος της Λίνας Σόρογκα, που πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η αφήγηση ξεκινά τον Ιανουάριο του 2001, λίγες ημέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέν­νων, στην Πράγα. Ο καταξιωμέν­ος πια συγγραφέας Δημοσθένης Δοξαράς βρίσκεται μόνος σε ένα καφέ. Έχει προηγηθεί η πρεμιέρα της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήμ­ατός του από το Εθνικό Θέατρο. Το τσέχικο κοινό τον υποδέχτηκε θερμά και τον τίμησε ιδιαίτερα. Με το τέλος της θριαμβευτι­κής βραδιάς επιστρέφει στο ξενοδοχείο του, όπου αρχίζει να βυθίζεται στον εαυτό του και τον χρόνο.

« Δενμπορούσ­ανακοιμηθώ.Ηυπερδιέγε­ρση,τοποτό, ησυγκίνηση,ηΠράγα,οισυνηθισμ­ένεςαϋπνίε­ςμου-άλλοένααπό­τακουσούρι­αμου… Σταταξίδια­χειρότερα,ούτετα χάπιαδενμε­έπιαναν,λεςκαι μέσαμουβού­λιαζανκαρά­βια. Τιςνύχτεςφ­οβόμουνμημ­ερουφήξειτ­οσκοτάδι.Λογοκρινόμ­ουν.“Τοσώμασουδ­εναντέχει,Δημοσθένη,μεγάλωσες πια”,σανναάκουγ­αταλόγια του γιατρού μου, του Χαραλάμπου­ς.“Δείχνειςμε­γαλύτερος,τοπρόσωπόσ­ουγέμισε αυλακιές”,μουφώναζεγ­ιανα μεσυνετίσε­ι,χτυπώνταςμ­εστο αδύνατοσημ­είομου,τηφιλαρέσκ­ειάμου.“Άμαπαίρνει­ςτα QuietLifeκ­αιδενσεπιά­νουν, νασουδώσωι­σχυρότερα,Δημοσθένη.Δενκάνεινα­ζορίζεσαι…Έχειςκαιπί­εση”.Δημιουργικ­ό άγχος αλλά και αϋπνίες στα εβδομήντα. Ένας άπληστος της ζωής, αυτός ήμουνα. Φοβισμένος αλλά άπληστος.Ένοχοςαλλά­άπληστος.Έναςξεμωρα­μένοςπου κυνηγάειορ­άματακαιφο­βάταιναχαλ­αρώσει,μήπωςκαι τονπάρειπρ­όωραοΘεός… ». Κάπως έτσι ο Δημοσθένης κάνει μια πρώτη σύσταση του εαυτού του, χωμένος στην κουβέρτα του ξενοδοχείο­υ. Έχει πια ξημερώσει, όταν σε αυτή την πρώτη συνάντηση μαζί του ο αναγνώστης τον παρακολου-

Ένα κοινωνικό δράμα και ταυτόχρονα ένα κοσμοπολίτ­ικο μυθιστόρημ­α, όπου ο μύθος μπλέκεται με την ιστορία, το φανταστικό συνομιλεί με το πραγματικό και φτάνει μέχρι τη σημερινή Αθήνα.

Παρούσα πάντα η μάνα γη της Μάνης, γη άγονη αλλά και χρυσή. Λούπινα είναι τα μανιάτικα στραγάλια. Τα πρωτοσυναν­τάμε σε μια από τις πρώτες περιγραφές του Δημοσθένη, και μάλιστα χωμένα στην περιγραφή μιας πολύ σκληρής ανάμνησης, όπου κρυμμένος γίνεται μάρτυρας μιας αποτρόπαιη­ς βιαιότητας που στιγμάτισε τη ζωή του: «…Ήτανο πιοσκληρός.Έδωσεμιακλ­οτσιάστοτρ­απέζικαιτο­αναποδογύρ­ισεμεό,τιβρισκότα­ν πάνωτου.Σείστηκετο­πάτωμα.Οικαθρέφτε­ςτηςτρίφυλ­ληςντουλάπ­αςέτριξαν.Ταφύλλατης­ήτανπαλιάκ­αιβαριά. Τρίζανεκαι­μόνοπουταα­κουμπούσες.

Παράξενονα­μουέρχοντα­ι τώραγλυκές­θύμησες.Οισκέψειςκ­αιοικαλέςκ­αιοικακές μαζί.Ότανήμουνμ­ικρόςκαι οιγονείςμο­υέλειπαν,έβαζα ένασκαμνί,άνοιγατοπλ­αϊνό φύλλοκαιτέ­ντωνατοχέρ­ιστο πάνωπάνωρά­φι,ναφτάσωτο βάζομετογλ­υκόαπόλούπ­ινα καιμέλι.Βούταγατηχ­ούφτα μουμέσακιό,τιέπιανατο­έβαζαστοστ­όμα.Τασιρόπιαέ­τρεχαναπ’τοσαγόνιμο­υστοπαντελ­όνικαικάτω­ωςτοτσιμέν­το.Μπουκωνόμο­υνμέχρινα πνιγώ.Ανάκουγαθό­ρυβο,κατέβαιναγ­ρήγορακαιπ­ήγαινα νακρυφτώ». [SID:11163336]

 ??  ?? τουμυθιστο­ρήματοςτης­ΛίναςΣόρογ­κα είναιοπίνα­καςτουΝικη­φόρουΛύτρα­μετίτλο «Παιδίπουκα­πνίζει»(1894).
τουμυθιστο­ρήματοςτης­ΛίναςΣόρογ­κα είναιοπίνα­καςτουΝικη­φόρουΛύτρα­μετίτλο «Παιδίπουκα­πνίζει»(1894).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece