Naftemporiki

Δοξαστικό για τον καύσωνα

-

«Λιώνει μέχρι και η άσφαλτος στο Ρέθυμνο λόγω του καύσωνα». Μισή αλήθεια. Η λιωμένη άσφαλτος παρατηρείτ­αι μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορία­ς στον δρόμο των Αρμένων, που συνδέει την πόλη με τα νότια παράλια του νομού. Άρα αφορμή είναι η θερμοκρασί­α και άλλη είναι η αιτία. Κατασκευασ­τικές ατέλειες, αστοχία του υλικού, κακή αναλογία σε πίσσα-χαλίκι για να βγει ένα χαρτζιλίκι; Από τεχνικά δεν σκαμπάζω, μα με τον καιρό δεν τα βάζω.

Συκοφαντημ­ένος, λοιπόν, ο καύσωνας; Δύσκολος γι’ αυτούς που τους έλα- χε το λόττο της ασθένειας ή της ανέχειας. Δοκιμασία για τον κρατικό μηχανισμό. Ζόρικος για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, αλλά για τους άλλους δεν είναι του χαμού. Το ζεστό καλοκαίρι δεν είχαμε ποθήσει όταν προ δεκαημέρου βροχές και μπόρες είχε φέρει;

Το θαλερό λιοπύρι στήνει τούτες τις μέρες πανηγύρι και ο Εμπειρίκος δεν χαλνά χατίρι.

«Μια μέρα που κατέβαινα στην οδόν των Φιλελλήνων, μαλάκωνε η άσφαλτος κάτω απ’ τα πόδια και από τα δένδρα της πλατείας ηκούοντο τζιτζίκια... Aίφνης μία κηδεία πέρασε... Ήτο Iούλιος. Eις την οδόν διήρχοντο τα λεωφορεία, κατάμεστα από ιδρωμένον κόσμο... στόματα ανοικτά και μάτια ονειροπόλα... σκόπιμοι και εκστατικοί μέσα εις τα οχήματα επαφαί - ψαύσεις, συνθλίψεις και προστρίψει­ς.

...Δεν ήτο θάλπος, αλλά ζέστη - η ζέ- στη που την γεννά το κάθετο λιοπύρι... Kάτι σαν τέττιξ ζωηρός μέσ’ στην ψυχή μου, με ηνάγκαζε να προχωρώ, με βήμα ελαφρόν υψίσυχνον. Tα πάντα ήσαν τριγύρω μου εναργή, απτά και δια της οράσεως ακόμη, και όμως, συγχρόνως, σχεδόν εξαϋλούντο μέσα στον καύσωνα τα πάντα -οι άνθρωποι και τα κτίσματα- τόσον πολύ, που και η λύπη ακόμη ενίων τεθλιμμένω­ν, λες και εξητμίζετο σχεδόν ολοσχερώς, υπό το ίσον φως.

...Θεέ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπι­νη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου». Θάνατος-έρωτας, υπό την επήρεια του ρευστού φωτός. Ανεβαίνει το θερμόμετρο του Ιουλίου αλλιώς.

[SID:11163567]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece