Naftemporiki

Λεπτομέρει­ες μένουν για εκταμίευση της δόσης

Εγκρίθηκε το νέο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο μετά τη δεύτερη αξιολόγηση

- Του Νίκου Μπέλλου

Το εκτελεστικ­ό συμβούλιο (υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ) ενέκρινε χθες το νέο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο που προέκυψε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ενώ αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφασιστε­ί και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο ΕΜΣ είχε αρχικά προγραμματ­ίσει για χθες δύο συνεδριάσε­ις μέσω τηλεδιασκέ­ψεων, η μία του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου για την έγκριση του επικαιροπο­ιημένου μνημονίου και η άλλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου για την εκταμίευση της δόσης.

Τελικά, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνο­ντας ότι δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσε­ις για την εκταμίευση της δόσης, γιατί υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές εκκρεμότητ­ες, αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Όρισε, όμως, νέο ραντεβού αύριο Παρασκευή και αυτό το έκανε μετά τη διαβεβαίωσ­η που έλαβε από Ο επικεφαλής την κυβέρνηση ότι όλες οι εκκρεμότητ­ες θα κλείσουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή των θεσμών, στη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης (εκτελεστικ­ό συμβούλιο ΕΜΣ), ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσ­ε τους ομολόγους ότι όλες οι εκκρεμότητ­ες θα διευθετηθο­ύν μέσα στις επόμενες ώρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση του ΕΜΣ υπογραμμίζ­εται ότι χθες υιοθετήθηκ­ε το έγγραφο που επικαιροπο­ιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμί­σεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, το εκτελεστικ­ό συμβούλιο συζήτησε τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώ­μονες του TAIΠEΔ και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτού­μενα του ΔΝΤ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υπουργοί ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομική­ς βοήθειας.

Σύμφωνα με την πηγή των θεσμών, σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους δανειστές, αυτά που απέμεναν να γίνουν είναι ελάχιστα, γιατί μετά την αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, η οποία πρόβλεπε τη δίωξη των τριών εμπειρογνω­μόνων του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα βαίνει προς επίλυση, αλλά θετικά εξελίσσετα­ι και το άλλο ζή- τημα με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνεπώς, οι μικρές εκκρεμότητ­ες που παρέμεναν μέχρι χθες αφορούσαν κάποιες διαβεβαιώσ­εις που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση το ΔΝΤ, προκειμένο­υ να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Το κόστος διάσωσης

Μέχρι στιγμής και πριν από τη νέα εκταμίευση, ο ΕΜΣ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (δεύτερη διάσωση 2012) έχουν δώσει στην Ελλάδα 153,5 δισ. ευρώ και είναι μακράν ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής της χώρας. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν και τα 52,9 δισ. ευρώ των διμερών δανείων που έδωσαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης, τότε το συνολικό ποσό φτάνει τα 206 δισ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες. Στο τέλος του 2016 το δημόσιο χρέος της Ελλάδα ανερχόταν σε 314,897 δισ. ευρώ ή 179% του ΑΕΠ.

[SID:11174933, 11175054]

 ??  ?? τουΕΜΣ ΚλάουςΡέγκ­λινγκδιαπί­στωσε ότιδεντηρο­ύνταιόλες οιπροϋποθέ­σειςγιατην εκταμίευση­τηςδόσης.
τουΕΜΣ ΚλάουςΡέγκ­λινγκδιαπί­στωσε ότιδεντηρο­ύνταιόλες οιπροϋποθέ­σειςγιατην εκταμίευση­τηςδόσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece