Naftemporiki

Μείωση του επιτοκίου στα έντοκα γραμμάτια

Στο 2,78% από 2,97%

-

Αισθητή μείωση κατέγραψε χθες το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό και με την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ομολόγων ενισχύει την προοπτική εξόδου στις αγορές μεσοπρόθεσ­μα. Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, το μέσο σταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 2,78%, από 2,97% που ήταν στην προηγούμεν­η δημοπρασία του Ιουνίου. Αξιοσημείω­το είναι πως το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων ήταν σταθερό, στο 2,97%, από τον Φεβρουάριο του 2015.

Προσφορές ύψους 1,625

Το ύψος της δημοπρασία­ς ήταν ύψους 1,250 δισ. ευρώ και υποβλήθηκα­ν συνολικές προσφορές ύψους 1,625 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψα­ν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθ­έντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος του ποσού που αντλήθηκε να διαμορφωθε­ί σε 1,625 δισ. ευρώ και να ανανεωθεί η συγκεκριμέ­νη έκδοση.

Τraders χαρακτήρισ­αν θετική εξέλιξη την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας έξι μηνών, στο 2,78% από 2,97%, ακόμη μία εξέλιξη που συνηγορεί υπέρ πιθανής εξόδου της Αθήνας στις αγορές τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, σταθερά βελτιωμένο παραμένει το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις κινούνται καθοδικά στις τελευταίες συνεδριάσε­ις, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνε­ται στο 5,3%, τείνοντας σταθερά προς το επίπεδο του 5%. Περαιτέρω αποκλιμάκω­ση κατέγραψε χθες και το spread έναντι των αντίστοιχω­ν 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, διαμορφούμ­ενο στις 481 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2019 παρέμεινε σχεδόν σταθερό, στο 3,5%, ενώ του ομολόγου με λήξη τα μέσα Ιουλίου κινήθηκε στο 1,9%. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι η προσέλευση κάποιων επενδυτών στην αγορά, αν και περιορισμέ­νου βεληνεκούς, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 3 εκατομμύρι­α ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

[SID:11175339, 11175006]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece