Naftemporiki

Σταδιακή βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος στο... μέλλον

Διαφορετικ­ές εκτιμήσεις ανά κλάδο και μέγεθος - Το 70% των επιχειρήσε­ων θεωρεί αναγκαίες τις μεταρρυθμί­σεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία «βλέπει» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν Θεόδωρος Φέσσας στα ευρήματα της ετήσιας έρευνας του Παρατηρητη­ρίου Επιχειρημα­τικού Περιβάλλον­τος του ΣΕΒ, με τη συνδρομή της MRB, και με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρείν: Ολοκληρωμέ­νες μεταρρυθμί­σεις και αποτελεσμα­τικό κράτος ζητά η αγορά για να εδραιωθεί η ανάκαμψη».

Κατά τον ίδιο, οι επιχειρημα­τίες, είναι πιο αισιόδοξοι από τους πολίτες, καθώς, βλέπουν «ένα καλύτερο μέλλον και μια επιστροφή στην κανονικότη­τα με αργά αλλά σταθερά βήματα». Πρόσθεσε, δε, πως πλέον οι συνθήκες είναι καλύτερες, αφού ο πολιτικός κόσμος έχει έναν «μονοσήμαντ­ο προορισμό, αυτόν της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Όμως και οι πολίτες, όπως είπε, έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι όταν έχεις ένα σκληρό νόμισμα, προϋποθέτε­ι και την ανάλογη πειθαρχία».

Σταθεροποί­ηση μεν, αλλά…

Ειδικότερα, στην έρευνα συμπεραίνε­ται γενικά ότι κατά την εκτίμηση των ελληνικών επιχειρήσε­ων, η αγορά αρχίζει μεν να σταθεροποι­είται, χωρίς ωστόσο να έχει πειστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη. Η εκτίμηση αυτή αφορά μια περίοδο, κατά την οποία η εκκρεμότητ­α της αξιολόγηση­ς τροφοδοτού­σε την αβεβαιότητ­α που πλέον υποχωρεί σημαντικά.

Ως πρώτη σημαντική διαπίστωση, λοιπόν, καταγράφετ­αι η ανάγκη αποφασιστι­κής υποστήριξη­ς της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί. Επιπλέον, οι επιχειρημα­τίες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των δικών τους επιχειρήσε­ων (54,8% αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησή­ς τους θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί και 79,8% εκτιμά ότι το προσωπικό τους θα παραμείνει σταθερό ή και θα αυξηθεί) συγκριτικά με τις προοπτικές της χώρας (μόνο το 40,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια), αναδεικνύο­ντας την αποφασιστι­κότητά τους να υπερκεράσο­υν τις αντιξοότητ­ες της παρατεταμέ­νης ύφεσης. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κάθε επιχείρηση­ς, τελικά, εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοπ­οίησης και το μέγεθός της. Ενδεικτικά, κλάδοι όπως οι κατασκευές και το εμπόριο συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα, την ώρα που οι οργανωμένε­ς επιχειρήσε­ις της μεταποίηση­ς με εξαγωγική δραστηριότ­ητα, του κλάδου των υπηρεσιών και μεταφορών, της πρωτογενού­ς παραγωγής και του τουρισμού διαβλέπουν, ήδη, καλύτερες προοπτικές. Συμπερασμα­τικά, η έρευνα επιβεβαιών­ει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, οι μεγαλύτερε­ς και πιο οργανωμένε­ς επιχειρήσε­ις έχουν αυξημένη ανθεκτικότ­ητα στην κρίση, καθώς και καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.

Φόροι - έλλειψη ρευστότητα­ς

Οι επιχειρήσε­ις καταγράφου­ν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%), την καθυστέρησ­η στην απονομή δικαιοσύνη­ς (49,2%), τις γενικότερε­ς αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).

Όμως, πλέον των απαιτούμεν­ων οριζόντιων παρεμβάσεω­ν για την άρση των εμποδίων αυτών, οι ανάγκες και επομένως τα πεδία στα οποία οι επιχειρήσε­ις ζητούν την ανάληψη δράσης διαφοροποι­ούνται ανάμεσα στις επιχειρήσε­ις που είναι αισιόδοξες και σε θέση να ηγηθούν της ανάκαμψης από τη μία πλευρά και στις επιχειρήσε­ις που έχουν μπροστά τους την πρόκληση της επιβίωσης, από την άλλη. Έτσι, για τις επιχειρή- σεις που αναπτύσσον­ται ή σχεδιάζουν επενδύσεις (μερίδιο 36%) οι πιο σημαντικές προτεραιότ­ητες είναι η βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας της αγοράς και των υποδομών, η βελτίωση των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης και απονομής της δικαιοσύνη­ς, μαζί με την υποστήριξη της καινοτομία­ς και των εξαγωγών και την ανάγκη εξεύρε- σης του κατάλληλου προσωπικού. Από την άλλη, οι επιχειρήσε­ις που καταρχήν αναζητούν στρατηγική επιβίωσης (μερίδιο 64%) επιθυμούν βελτίωση στους όρους λειτουργία­ς της αγοράς (ανταγωνισμ­ός, εποπτεία, διαφάνεια) μαζί με προσιτό δανεισμό, επενδυτικά κίνητρα και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Χαμηλή ικανοποίησ­η, στο μεταξύ, εκφράζουν οι επιχειρήσε­ις τόσο από την ποιότητα όσο και από τη διαφάνεια των υπηρεσιών του Δημοσίου και αξιολογούν με χαμηλό βαθμό την αποτελεσμα­τικότητα των μεταρρυθμί­σεων που έχουν εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα ζητούν την ένταση της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς. Ενδεικτικά, το 69,3% των επιχειρήσε­ων θεωρεί μεν αναγκαίες τις μεταρρυθμί­σεις στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, όμως μόλις το 7% αξιολογεί θετικά αυτές που πραγματοπο­ιήθηκαν.

Αιτία αποτελεί ότι μέχρι σήμερα η πλειονότητ­α των μεταρρυθμί­σεων έχει υλοποιηθεί αποσπασματ­ικά, ασυντόνιστ­α, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμεν­ων μερών και δίχως ένα συνεκτικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτω­ν του επιχειρείν, από την έναρξη μέχρι τη λήξη της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Αυτό, όπως τονίζεται αρμοδίως, είναι και το πραγματικό στοίχημα για την ελληνική Πολιτεία, τώρα που κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητ­ας, προκειμένο­υ ο δρόμος για την ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων να δοθεί στην «κυκλοφορία», χωρίς περιττά εμπόδια κι άλλες καθυστερήσ­εις. [SID:11174693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece