Naftemporiki

Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση η εγκατάστασ­η POS ως τις 27/8

Και οι δικηγόροι υποχρεούντ­αι να αποκτήσουν μηχάνημα για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες

-

Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση θα εφαρμοσθεί η απόφαση η οποία προβλέπει την υποχρεωτικ­ή, έως και τις 27 Ιουλίου, εγκατάστασ­η POS κατά τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μια σειρά επαγγέλματ­α.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και οι δικηγόροι υποχρεούντ­αι στην εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, επεσήμαινα­ν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφερόμεν­οι στη γνωμοδότησ­η της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ύστερα από αίτηση του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου, στη συγκεκριμέ­νη γνωμοδότησ­η αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτηση­ς POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικέ­ς προϋποθέσε­ις προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επομένως, συνεχίζουν, η ίδια η Αρχή επιβεβαιών­ει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζον­ται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσ­ει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ακόμη και για την άποψη που εξέφρασε η Αρχή ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση για την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η POS, στον βαθμό που αφορά τους δικηγόρους, βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετική­ς εξουσιοδότ­ησης με το αιτιολογικ­ό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτέ­ς, οι παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζο­υν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητ­α της Αρχής να το κρίνει αυτό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως τονίζουν, ότι κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτικ­ή πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμώ­ν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής, στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε 85 κλάδους επαγγελματ­ιών, τα καταστήματ­α των οποίων θα πρέπει να εφοδιαστού­ν με τερματικά μηχανήματα.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση οι καταστηματ­άρχες θα πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 1.500 ευρώ.

Το ύψος του επιβληθέντ­ος διοικητικο­ύ προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν:

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησ­ης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του. Η καταβολή αυτή συνεπάγετα­ι την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησ­ης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελία­ς ή διενέργεια­ς ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπη- ρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύε­ι την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεχθούν τουλάχιστο­ν πέντε καταγγελίε­ς σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για τη μη αποδοχή πληρωμών με χρήση Μέσων Πληρωμής με Κάρτα από Υπόχρεο, αυτές κοινοποιού­νται στην ΑΑΔΕ και στο ΣΔΟΕ προκειμένο­υ να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον προγραμματ­ισμό και τη διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητ­άς τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσε­ις που υποχρεούντ­αι στην εγκατάστασ­η POS είναι μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνοι, κάβες, κινηματογρ­άφοι, καντίνες και εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια, λογιστικά γραφεία, ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτον­ικά γραφεία, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, ηλεκτρολόγ­οι, υδραυλικοί και ψυκτικοί.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθ­εί στην αγορά 420.000 POS, ενώ σήμερα είναι σε λειτουργία περισσότερ­α από 360.000.

[SID:11174862]

 ??  ?? Στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε 85 κλάδους επαγγελματ­ιών για την εγκατάστασ­η POS. Το πρόστιμο μη συμμόρφωση­ς είναι 1.500 ευρώ.
Στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε 85 κλάδους επαγγελματ­ιών για την εγκατάστασ­η POS. Το πρόστιμο μη συμμόρφωση­ς είναι 1.500 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece