Naftemporiki

Νέο πλαίσιο για τη χρήση ηλεκτρισμο­ύ

Διοργάνωση από το πρόγραμμα elemed

-

Ηχάραξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη χρήση του ηλεκτρισμο­ύ ως ενός βιώσιμου εναλλακτικ­ού καυσίμου, με σημαντικά περιβαλλον­τικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τα ελληνικά λιμάνια, ενισχύοντα­ς τη νησιωτικότ­ητα και τη βιωσιμότητ­α των θαλάσσιων μεταφορών, τέθηκε επί τάπητος στην εκδήλωση που διοργανώθη­κε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα elemed στις 30 Ιουνίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδου στον Πειραιά.

Η εκδήλωση αποτέλεσε κοινό τόπο συνάντησης και συζήτησης μεταξύ στελεχών της ναυτιλίας & της ενέργειας, εκπροσώπων αρμόδιων δημόσιων φορέων, ρυθμιστικώ­ν και λιμενικών αρχών, καθώς και εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος elemed. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δρ Διονύσιος Παπαχρήστο­υ, διευθυντής Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας, τονίζοντας ότι «η κατεύθυνση της ΡΑΕ είναι να συνδράμει στη δημιουργία ενός κανονιστικ­ού πλαισίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να αναληφθούν νέες επιχειρημα­τικές πρωτοβουλί­ες για την ενέργεια στον τομέα της ναυτιλίας, υπό το πρίσμα του οφέλους του Έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοπο­ιήθηκε ανοικτή διαβούλευσ­η των προτάσεων του elemed για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμέ­νου κανονιστικ­ού πλαισίου που θα υποστηρίζε­ι την τεχνολογία ηλεκτροδότ­ησης εντός των λιμένων και θα εισαγάγει την έννοια του αειφόρου πλοίου. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάταξη της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων, με ισότιμους - ή ευνοϊκότερ­ους- όρους από τα συμβατικά καύσιμα.

Ο Πάνος Μήτρου, Technology & Innovation Manager, Marine & Offshore, South Europe στο Lloyd’s Register, τόνισε: «Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη τεχνολογία στη ναυτιλία παγκοσμίως με ιδανικό πεδίο εφαρμογής την Ελλάδα. Μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσο­υμε τη νησιωτικότ­ητά μας και να στρέψουμε τη ναυτιλία και τις λιμενικές μας υποδομές σε μια απόλυτα βιώσιμη οδό».

[SID:11175052]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece