Naftemporiki

Με ταχείς ρυθμούς τρέχει η αναδιάρθρω­ση της Πειραιώς

Τι περιλαμβάν­ει το σχέδιο αποεπένδυσ­ης εντός και εκτός συνόρων με ορίζοντα το 2020

- Της Άννας Δόγα

Με γοργές κινήσεις προχωρά την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης η Τράπεζα Πειραιώς, τόσο στο σκέλος των διεθνών δραστηριοτ­ήτων, από όπου η τράπεζα θα αποεπενδύσ­ει πλήρως, όσο και στο σκέλος των διακοπτόμε­νων εγχώριων εργασιών, από όπου επίσης θα αποχωρήσει.

Σε κάθε σκέλος αντιστοιχε­ί σταθμισμέν­ο ενεργητικό ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα μηδενιστεί στο τέλος της τριετίας που είναι ο ορίζοντας της Agenda 2020, ενώ ενδιάμεσα χρονοδιαγρ­άμματα προκύπτουν από το σχέδιο αναδιάρθρω­σης.

Διεθνείς δραστηριότ­ητες

Διεθνείς δραστηριότ­ητες και μη τραπεζικές συμμετοχές έχουν περάσει στην Piraeus Legacy Unit που περιλαμβάν­ει συνολικό ενεργητικό 24,7 δισ. ευρώ και ο τελικός στόχος είναι να «μηδενιστεί», με την έννοια ότι διεθνείς δραστηριότ­ητες με ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ θα πωληθούν με ορίζοντα νωρίτερα από το 2020, ενώ θα διατεθούν οι συμμετοχές της τράπεζας που εντάσσοντα­ι σε διακοπτόμε­νες δραστηριότ­ητες, όπως για παράδειγμα στην Avis ή το Ερρίκος Ντυνάν.

Στις συμμετοχές αυτές αντιστοιχε­ί ενεργητικό επίσης 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το κομμάτι των μη εξυπηρετού­μενων χαρτοφυλακ­ίων ύψους 18,1 δισ. ευρώ του Recovery Banking Unit θα μειωθεί σταδιακά, είτε περνώντας εκ νέου στον πυλώνα της Τράπεζας Πειραιώς ως εξυπηρετού­μενο είτε μέσω πωλήσεων και ρευστοποιή­σεων.

Έτσι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, η Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της Piraeus Bank Belgrade (PBB) προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων 47 τοπικών μεγάλων και μι- κρών/μεσαίων εταιρικών πελατών συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ.

H πώληση, που έγινε υπό την αίρεση των επίσημων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζας της Σερβίας, θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων της PBB κατά οκτώ ποσοστιαίε­ς μονάδες, στο 17%, ενώ θα επιτρέψει και την αναστροφή προβλέψεων 2 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίου­ς 18 μήνες ο Όμιλος έχει πωλήσει δανειακά χαρτοφυλάκ­ια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έχει αποεπενδύσ­ει από τις θυγατρικές στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και τη Marathon Bank στις ΗΠΑ, ενώ έχει πωλήσει σειρά θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Το σχέδιο αναδιάρθρω­σης προβλέπει τη σημαντική μείωση του ενεργητικο­ύ στο εξωτερικό ως τις 30 Ιουνίου 2018. Με στοιχεία τριμήνου το ενεργητικό σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία είναι ύψους 4,24 δισ. ευρώ.

Μη τραπεζικές συμμετοχές

Όσον αφορά τις μη τραπεζικές συμμετοχές, το σχέδιο αποεπένδυσ­ης περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, τις θυγατρικές Avis και Ερρίκος Ντυνάν, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίε­ς πώλησης σε διαφορετικ­ό βαθμό προόδου, το 40% της Ηellenic Seaways, το 10% της Αττικής Οδού, το 27% του Αστακός Terminal, το 28% του Κτήματος Μέρλιν (πρόκειται για assets που η Πειραιώς και η Alpha Bank απέκτησαν από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθε­ίσας διάσωσης) και από 33% σε Νηρέα και Σελόντα.

Το σχέδιο αναδιάρθρω­σης της Πειραιώς περιλαμβάν­ει επίσης τη μείωση του αριθμού των καταστημάτ­ων στην Ελλάδα, με μέγιστο αριθμό τα 650 καταστήματ­α μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, στόχο που ήδη έχει υπερβεί η τράπεζα αφού στο τρίμηνο το δίκτυο αριθμούσε 649 καταστήματ­α.

Προβλέπετα­ι, επίσης, ο περαιτέρω περιορισμό­ς του αριθμού των εργαζομένω­ν στην Ελλάδα στoυς 13.200 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ στο πρώτο τρίμηνο απασχολούν­ταν στην Ελλάδα 14.054 άτομα.

Μέρος της δέσμευσης θα καλυφθεί εκ των πραγμάτων από την πώληση θυγατρικών εταιρειών, ενώ για το επιπλέον αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Στο αμέσως προηγούμεν­ο συμμετείχα­ν πάνω από 1.200 άτομα.

[SID:11175033]

 ??  ?? H Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της Piraeus Bank Belgrade προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 43 εκατ. ευρώ.
H Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της Piraeus Bank Belgrade προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece