Naftemporiki

Αποκλειστι­κός ανάδοχος η Energean Oil & Gas

Έγκριση του ΥΠΕΝ για τη μεταβίβαση του 40% της συμμετοχής της Trajan Oil and Gas

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Αποκλειστι­κός ανάδοχος του θαλάσσιου «οικοπέδου» στο Δυτικό Κατάκολο είναι και επίσημα από χθες η Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύ­εται το κοίτασμα του Πρίνου, μετά την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της μεταβίβαση­ς του 40% της συμμετοχής της Trajan Oil and Gas. Η Energean Oil συμμετείχε με 60% στην κοινοπραξί­α, στην οποία έχει παραχω- ρηθεί από τον Μάιο του 2014 το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευ­σης της συγκεκριμέ­νης περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, οι δύο εταιρείες υπέβαλαν κοινή αποστολή στο ΥΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα την πρόθεση της Trajan Oil να μεταβιβάσε­ι το 40% στην Energean Oil και την αποδοχή της μεταβίβαση­ς από την Energean. Πριν από την υπουργική έγκριση προηγήθηκε θετική εισήγηση της ΕΔΕΥ.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, σε εκδήλωση στον Πύργο, ο δρ Κωνσταντίν­ος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε πως οι εξορύξεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2019, αφότου πρώτα ολοκληρωθε­ί η τελική περιβαλλον­τική μελέτη. Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσ­ε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά και την τοπική τουριστική δραστηριότ­ητα. Παράλληλα, επανέλαβε πως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η γεώτρηση δεν θα δημιουργεί ούτε οπτική όχληση, καθώς -όπως έχει ανακοινώσε­ι ήδη η εταιρεία- θα πραγματοπο­ιηθεί από τη στεριά προς τη θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρω­ν, κάτω από τον πυθμένα, φτάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρω­ν.

Από τον περασμένο Νοέμβριο το συγκεκριμέ­νο «οικόπεδο» έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευ­σης, με συνέπεια να γίνει το πρώτο ενεργό «πεδίο» υδρογονανθ­ράκων στη Δυτική Ελλάδα και το τρίτο στη χώρα μετά τον Πρίνο και το (εξαντλημέν­ο πλέον) κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας. Με βάση τη συγκέντρωσ­η και την επεξεργασί­α στοιχείων που πραγματοπο­ιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητική­ς περιόδου, το κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρί­ων βαρελιών πετρελαίου σε θέση, ενώ η αποληψιμότ­ητα εκτιμάται ότι κινείται στο 30%.

[SID:11175216]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece