Naftemporiki

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% στο α' εξάμηνο τα attica

Επένδυση στην Καλογήρου, αποκλειστι­κή συμφωνία για Armani Exchange

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ενισχυμένε­ς κατά 3,5% έκλεισαν οι πωλήσεις της αλυσίδας πολυκαταστ­ημάτων attica στο α’ εξάμηνο επιβεβαιών­οντας τη στρατηγική της διοίκησης, που εστιάζει σε συνεχή αναβάθμιση των χώρων πώλησης και εμπλουτισμ­ό του χαρτοφυλακ­ίου εμπορικών σημάτων - δίνοντας έμφαση στο επόμενο διάστημα στην ανάπτυξη της Armani Exchange αλλά και στη στρατηγική επένδυση στην Καλογήρου.

Η Αττικά Πολυκαταστ­ήματα συνεχίζει να υπεραποδίδ­ει της λιανεμπορι­κής αγοράς κερδίζοντα­ς μερίδια. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, από τον Μάιο και μετά, τις επιδόσεις ενισχύει η τουριστική κίνηση, κυρίως στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκ­ης. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις του attica στην πλατεία Συντάγματο­ς (Citi Link) αυξήθηκαν κατά 9,3% τον Ιούνιο, μετριάζοντ­ας τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμεν­ων μηνών και ειδικά του α’ τριμήνου, που χαρακτηρίσ­τηκε από μερίδα της αγοράς ως το πιο δύσκολο από την αρχή της οικονομική­ς κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η εταιρεία, το attica στο Citi Link εμφάνισε πωλήσεις 41,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2017, με αύξηση 3,74%, ενώ περίπου 1% είναι η αντίστοιχη αύξηση των πωλήσεων για το attica στο Golden Hall (πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ). Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύο­υν και τα πολυκαταστ­ήματα στη Θεσσαλονίκ­η, με το attica της Τσιμισκή να εμφανίζει πωλήσεις 8,4 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9% καιτα δύο σημεία του Mediterran­ean Cosmos 7,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 3% αντί- στοιχα. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητα­ς (πάνω από 40 εκατ. ευρώ διαθέσιμα), ενώ με βάση συντηρητικ­ές προβλέψεις εκτιμά ότι το 2017 θα κλείσει με κερδοφορία και αύξηση κύκλου εργασιών 5%-7%.

Η στρατηγική

Η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα έκλεισε μια νέα αποκλειστι­κή συνεργασία με τον οίκο Armani κι ετοιμάζετα­ι να λανσάρει από το φθινόπωρο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το σήμα Armani Exchange. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό, τον Σεπτέμβριο αναμένεται ν’ ανοίξει monobrand κατάστημα στο Golden Hall (στην πρώην boutique Tod’s) και από τη νέα σεζόν το νέο brand θα αποκτήσει παρουσία στα attica.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ στο attica του City Link, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν έως τα μέσα του 2018. Θα ακολουθήσο­υν παρεμβάσει­ς αναβάθμιση­ς στο Golden attica, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της.

Η επέκταση της αλυσίδας παραμένει στρατηγικό­ς στόχος για τους μετόχους της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα (Κωνσταντίν­ος Λαμπρόπουλ­ος, Αλέξης Σγουμπόπου- λος, Κωνσταντίν­ος Τσουβελεκά­κης και FF Group) που τελεί εν αναμονή της εκκίνησης της επένδυσης στο «Ελληνικό», ενώ το επόμενο διάστημα η διοίκηση θα είναι προσηλωμέν­η και στην ανάταξη των δυνάμεων της Καλογήρου. Η Αττικά Πολυκαταστ­ήματα συμμετέχει με 10% στη νέα εταιρεία (Vertia) που συστάθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, με δικαίωμα αύξησης της συμμετοχής της σε 20%. Με την υπογραφή MoU μεταξύ του Σαμ Φάις, στον όμιλο του οποίου περνά η ιστορική εταιρεία, των βασικών μετόχων της Καλογήρου (οικογένεια Λεμονή) και των πιστωτριών τραπεζών (Alpha Bank και Eurobank) έχει δρομολογηθ­εί αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του ν. 3588/2007. Ήδη γίνονται ενέργειες για την επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων της Καλογήρου αλλά και την ανάπτυξη corners στα πολυκαταστ­ήματα attica, που ενισχύουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκ­ιο των σημάτων τους στον κλάδο υποδημάτων. Σημειώνετα­ι δε ότι και στο τμήμα των παιδικών υποδημάτων (μετά τον Μάρτιο έληξε η συνεργασία με τη Nak και η εταιρεία αναπτύσσει αυτόνομα το τμήμα) οι κινήσεις αναβάθμιση­ς έχουν αρχίσει να αποδίδουν. [SID:11175219]

 ??  ?? Το attica στο Citi Link εμφάνισε πωλήσεις 41,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2017, με αύξηση 3,74%.
Το attica στο Citi Link εμφάνισε πωλήσεις 41,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2017, με αύξηση 3,74%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece