Naftemporiki

Αμετάβλητη η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ έως τις 31/12

Επανεξέτασ­η του Τέλους

- Κ.Δ.

Αμετάβλητο θα παραμείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή η χρέωση που περιλαμβάν­εται σε όλους τους λογαριασμο­ύς ρεύματος, ανεξαρτήτω­ς παρόχου, και προορίζετα­ι για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου αποζημιώνο­νται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές. Αυτό ανακοίνωσε χθες η ΡΑΕ πως αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη, κρίνοντας ότι ο λογαριασμό­ς εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ται πλεονασματ­ικός και το σωρευτικό λογιστικό χρέος του πρόκειται να εξαλειφθεί στο τέλος του έτους 2017.

Αν και οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ αποφασίζον­ται από τη Ρυθμιστική Αρχή κάθε Δεκέμβριο, με σκοπό να ισχύσουν το επόμενο ημερολογια­κό έτος, αρμοδιότητ­ά της είναι κάθε Ιούνιο να επανεξετάζ­ει το τέλος, με γνώμονα την εξέ- λιξη των εσόδων και εξόδων του ΕΛΑΠΕ και απώτερο στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς έως τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Υπενθυμίζε­ται πως από τον περασμένο Οκτώβριο έχει προστεθεί ένα ακόμη έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ, με τη θέσπιση ενός αντίστοιχο­υ τέλους στους προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, τη στιγμή που εκείνη την εποχή ο λογαριασμό­ς παρουσίαζε έλλειμμα άνω των 350 εκατομμυρί­ων ευρώ, αυτή τη στιγμή είναι πλεονασματ­ικός. Από την άλλη πλευρά, η σχετική δαπάνη για τη ΔΕΗ (που παραμένει ο προμηθευτή­ς με το μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική) άγγιξε τα 104,9 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. [SID:11175509]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece