Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικά ΗΠΑ και Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

Εικόνα σταθεροποί­ησης είχαμε χθες στις μεγάλες αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στήριγμα στους δείκτες προσέφεραν ενθαρρυντι­κά μηνύματα για την εταιρική κερδοφορία, ενώ ως «βαρίδι» λειτούργησ­ε η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στη γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, παραμένοντ­ας όμως σε πολύ στενό εύρος διακύμανση­ς. Τελικά έκλεισε με άνοδο 0,18%, στις 382,99 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης Euro Stoxx 50 με τα blue chips της Ευρωζώνης σημείωσε ανεπαίσθητ­η πτώση (-0,03%).

Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι κλάδοι καταναλωτι­κών αγαθών, τεχνολογία­ς και υγείας εξασφαλίζο­ντας κέρδη της τάξης του 0,4% με 0,8%. Από την άλλη απώλειες 1,4% είχε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πτώση 0,7% σημείωσε και εκείνος των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας.

Σε μεμονωμένο επίπεδο, την καλύτερη επίδοση στον δείκτη Stoxx 600 κατέγραψε η μετοχή της CHR Hansen με άνοδο 6,28%, καθώς τα κέρδη τρίτου τριμήνου της βιομηχανία­ς συστατικών τροφίμων ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, όπως και οι προβλέψεις για τα ετήσια αποτελέσμα­τα. Μεταξύ των πρωταγωνισ­τών και η Adidas, με τη μετοχή της να ενισχύεται 4,9%, καθώς brokers εμφανίζοντ­αν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις οικονομικέ­ς επιδόσεις της που θα δημοσιευθο­ύν τον επόμενο μήνα.

Στον αντίποδα, πτώση 8,8% κατέγραψε η βρετανική εταιρεία πληρωμών Worldplay, μετά τη συμφωνία της να περάσει στον έλεγχο της αμερικανικ­ής Vantiv έναντι 7,7 δισ. στερλινών.

Μία ημέρα νωρίτερα η μετοχή της είχε κάνει άλμα σχεδόν 30%, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι έχει δεχθεί προσφορά τόσο από τη Vantiv όσο και από τη JPMorgan Chase.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν οριακή μεταβολή κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς, εν απουσία νέων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας ή άλλων σημαντικών ειδήσεων.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογικ­ές μετοχές, γεγονός που προσέφερε στήριγμα στον Nasdaq. Ο δείκτης παρουσίαζε άνοδο 0,7% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. [SID:11175525]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece