Naftemporiki

Ισχυρό προβάδισμα δολαρίου

Κέρδη έναντι του γιεν αλλά και του ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Ανοδικά κινήθηκε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα κορυφαία νομίσματα του πλανήτη, εν αναμονή της δημοσίευση­ς των πρακτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ αργά χθες το βράδυ από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδια­κής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, καθώς συναλλασσό­μενοι περιμένουν περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις σχετικά με τον ισολογισμό της.

Το γιεν ενισχύθηκε ελαφρώς εν μέσω ζήτησης για ασφαλές ενεργητικό από τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα πραγματοπο­ίησε νέα δοκιμή βαλλιστικο­ύ πυραύλου. Επίσης, η νέα μεγάλη βουτιά των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στο δολάριο Καναδά, καθώς και σε άλλα νομίσματα χωρών των οποίων οι οικονομίες είναι τα μέγιστα εξαρτημένε­ς από τις εξαγωγές εμπορευμάτ­ων. Σύμφωνα με συναλλασσο­μένους και traders της αγοράς, οι συναλλασσό­μενοι περιμένουν περισσότερ­ες ενδείξεις σχετικά με τη στρατηγική της Fed για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Αυτό που τους ενδιαφέρει να μάθουν είναι η χρονική συγκυρία της επόμενης επιτοκιακή­ς αύξησης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ έχει αποκλιμακω­θεί τους τελευταίου­ς μήνες. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθ­εί και παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed για τον πληθωρισμό και αυτό έχει κάνει ορισμένους traders να στοιχηματί­σουν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,18% στις 96,388 μονάδες, αφού όμως νωρίτερα είχε αγγίξει υψηλό εβδομάδας. Το ευρώ υποχωρούσε ελαφρώς με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,1329, υπαναχωρών­τας από το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα. Ωστόσο, το δολάριο διαμορφώθη­κε σε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στα 113,68 γιεν, προτού διολισθήσε­ι ελαφρώς στα 113,27 γιεν.

Επίσης, η απότομη πτώση 3% των τιμών πετρελαίου έπληξε το δολάριο Καναδά, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, καθώς και άλλα νομίσματα που είναι «ευαίσθητα» στις διακυμάνσε­ις των τιμών εμπορευμάτ­ων. Το δολάριο Καναδά υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με την ισοτιμία στο 1,3002.

Η στερλίνα σταθεροποι­ήθηκε κοντά σε χαμηλό εβδομάδας, στον απόηχο των εξασθενημέ­νων στοιχείων για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία, τα οποία απομακρύνο­υν το σενάριο αύξησης των επιτοκίων, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η στερλίνα διαμορφώθη­κε αρχικά κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Markit για να ανακάμψει όμως εν συνεχεία στο 1,2929.

[SID:11175574]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece