Naftemporiki

Τα βλέμματα στο ιταλικό χρέος

Θετικό κλίμα στην Αθήνα με διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη

Με το βλέμμα στραμμένο στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγόρασε περισσότερ­α ιταλικά κρατικά ομόλογα απ’ αυτά που συνηθίζει να αγοράζει στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά και γαλλικά κρατικά ομόλογα αξίας επιπλέον 2 δισ. ευρώ απ’ αυτά που είχε υπολογίσει για τον Ιούνιο, σε μία ένδειξη ότι εξακολουθε­ί να εφαρμόζει τα άκρως υποστηρικτ­ικά για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης μέτρα στήριξης. Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει περισσότερ­α ιταλικά κρατικά ομόλογα τους επόμενους μήνες, θα απομακρύνε­ι τις ανησυχίες συναλλασσο­μένων ότι η Ιταλία θα υφίστατο τις με- γαλύτερες απώλειες εάν τίθετο τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων συρρικνώθη­κε στις 163 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, το οποίο απέχει περίπου 40 μονάδες βάσης από τα υψηλά του Απριλίου. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως για κρατική διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Ιταλίας, της Monte dei Paschi di Siena, αξίας 5,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το χρήμα των Ιταλών φορολογουμ­ένων που χρησιμοποι­ήθηκε για τη διάσωση τραπεζών στην Ιταλία στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας να ξεπερνά συνολικά τα 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη παρουσίασα­ν νευρικότητ­α τις τελευταίες εβδομάδες στον απόηχο των σχόλιων διαμορφωτώ­ν νομισματικ­ής πολιτικής ότι η ΕΚΤ οδεύει προς ομαλοποίησ­η της άκρως χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της. Παρότι αρκετοί αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ έσπευσαν έκτοτε να αλλάξουν το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού βρέθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έτους. Προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίαση­ς, κατάφερε ωστόσο να στα- θεροποιηθε­ί στο 0,47%. Αναλυτές δεν θεωρούν πάντως ιδιαίτερα σημαντική τη νευρικότητ­α στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδες.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, συνεχίστηκ­ε το θετικό κλίμα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται χθες στα τρία εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 5,3%, με το spread να απομακρύνε­ται από το επίπεδο των 500 μονάδων βάσης, φτάνοντας μία ανάσα από τις 480. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2019, η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 1,9% και 3,5% αντίστοιχα. Αναλυτές εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν ότι η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων αποτελεί θετική ένδειξη ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες. [SID:11175529]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece