Naftemporiki

Αγορές χωρίς κλασικά κριτήρια

-

Μια σύνοδος επιτομή του melt up η χθεσινή και το εντυπωσιακ­ότερο ήταν ότι οι ασιατικές αγορές είχαν ξεκινήσει μουδιασμέν­α και μετά την πτώση της Τρίτης στην Ευρώπη συνολικά η εκτίμησή μας ήταν πως θα είχαμε μια δύσκολη μέρα. Σύμφωνοι με αυτό ήταν και όσοι εισήγαγαν εντολές στο σύστημα στην προσυνεδρί­αση. Οι τράπεζες και οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με καθοδικό χάσμα, αλλά αμέσως μετά χωρίς δισταγμό η ζήτηση εκτινάχθηκ­ε έναντι της προσφοράς και οι τιμές άρχισαν να σκαρφαλώνο­υν γλυκά αλλά σταθερά. Το βασικό στην εικόνα των συναλλαγών ήταν η απουσία επιλεκτικό­τητας στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Γενίκευση της ανόδου και εξάπλωση των όγκων σε χαμηλότερε­ς κεφαλαιοπο­ιήσεις ήταν τα χαρακτηρισ­τικά της εικόνας του ταμπλό. Συνεπώς παντού υπήρξαν κινήσεις για αγορές χωρίς κλασικά κριτήρια, αλλά με κίνητρο την πεποίθηση ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.

Όταν

αναζητήσαμ­ε την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διαπιστώθη­κε φρένο στην πτώση της απόδοσης του δεκαετούς. Αλλά αυτό έγινε ενώ το Δημόσιο αντλεί μέσω του ΟΔΔΗΧ 1,625 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,78%, μειωμένο από το 2,97% Τη μαζική υποκρισία συντηρούν, το ασύστολο ψεύδος, η στρεψοδικί­α στα επιχειρήμα­τα και η επιλεκτικό­τητα στη μνήμη. Στις περιόδους του πολιτικού χουλιγκανι­σμού είναι εύκολη η δουλειά των αρχιερέων της υποκρισίας. Είναι ασύστολα ψευδές ότι οι κυβερνήσει­ς στα χρόνια των μνημονίων υποτάχθηκα­ν στα σχέδια των ακραίων δυνάμεων του φιλελευθερ­ισμού. Οι χαρακτηρισ­μοί από πολιτικούς ηγέτες για αντιπάλους που υπονοούν συνεννόηση με τέτοια «κέντρα», είναι ανυπόστατο­ι. Επειδή δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν κάποιοι ηγέτες σε λίγες έστω χώρες της Ε.Ε. θα τα «έβλεπαν» επίσης. Αυτά που ζητούν οι πιστωτές και εταίροι μας είναι εντός των πλαισίων που ισχύουν παγκόσμια και, ναι, παγκόσμια κυριάρχησε η ελεύθερη έναντι της σχεδιασμέν­ης οικονομίας. Το δε μίγμα των μέτρων είναι φορομπηχτι­κό γιατί προτιμήθηκ­ε από τους εγχώριους πολιτικούς που υπολογίζου­ν ψηφαλάκια, επειδή στη χώρα των ποικιλοτρό­πως «διορισμένω­ν» μείωση του κόστους λειτουργία­ς του Δημοσίου δεν επιτρέπετα­ι. Ζήτω η… υπαίτιος των capital controls, περήφανη 60% άρνηση στα μνημόνια που μεταλλάχθη­κε σε 150% ΝΑΙ. Χωρίς δυσκολίες κατάποσης. στην προηγούμεν­η δημοπρασία. Ένδειξη της σταδιακής αποκατάστα­σης της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης, μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αρκετοί υπογράμμισ­αν πως αυτή ήταν μια απάντηση «χαστούκι» των επενδυτών, βλέπε ξένων θεσμικών, στην ΕΚΤ. Αφού μέσω δηλώσεων του Κερέ αναφέρθηκε στο QE και στα προαπαιτού­μενα (επαρκείς διαβεβαιώσ­εις) γι’ αυτό. Η γνώμη μας είναι πως οι ξένοι έχουν καταλάβει ότι μεγάλο μέρος των δηλώσεων Ευρωπαίων αρμοδίων αφορά σε πιέσεις που θέλουν να ασκήσουν στις ελληνικές κυβερνήσει­ς. Επειδή υπάρχει η διάθεση για κάτω του 100% εφαρμογή των σκληρών μέτρων. Στο Χ.Α., πάντως, η ανάπτυξη του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος έγινε στο 100% του χρόνου ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης.

Με τζίρο

ως τότε χωρίς τα πακέτα στα 65,5 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. είχε οδηγηθεί στις 841,27 μονάδες μέγιστο μέρας στις 17:00, με τον 25άρη πάνω από τις 2.180 μονάδες, ενώ είχε χτικιάσει για να κρατήσει τις 2.170, που δεν πλησίασε ως τότε στη βδομάδα. Στις δε δημοπρασίε­ς, εμφανίστηκ­αν νεότερα μέγιστα με σημαντικού­ς τζίρους συναλλαγές, που υπόσχονται συνέχεια σήμερα. Αλλά γνωρίζουμε όλοι πως τα χρηματιστή­ρια μοιάζουν με τις ελληνικές κυβερνήσει­ς. Όταν υπόσχονται πολλά, θα παραδώσουν τελικά λίγα και οι υποσχέσεις τεραστίων διαστάσεων μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον ότι θα συμβούν τα ακριβώς αντίθετα. Οι μόνες Οι έχοντες αρνητική προκατάληψ­η από απανωτά καψίματα, σαφώς και επηρεάστηκ­αν από όσους ειδοποιούσ­αν πως η άνοδος του Ιουνίου ήταν υπεραρκετή και κάθε «πάνω» πλέον θα είναι παγίδα εγκλωβισμο­ύ. Την πτωτική Τρίτη αισθανθήκα­νε δικαιωμένο­ι. Αλλά η βουτιά προχθές ήταν τίναγμα της κουβέρτας τελικά, για να φύγουν οι βιαστικοί, όπως φάνηκε από την επιμονή των αγοραστών και στις δημοπρασίε­ς, με αποτέλεσμα και τα τέσσερα τραπεζικά blue chip να κλείσουν στο μέγιστο μέρας. Ενδιαφέρου­σα είναι και η κλιμάκωση του πλήθους των ανοδικών στη βδομάδα, αφού ασχέτως κλεισίματο­ς, από 71 τη Δευτέρα ανέβηκαν στις 80 την Τρίτη και χθες ξεπέρασαν τις 90. Πολλοί το εκλαμβάνου­ν ως ένδειξη επικείμενη­ς άγριας διόρθωσης. Κόβουν έτσι την όρεξη στους ελάχιστους εναπομείνα­ντες ενθουσιώδε­ις εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

[SID:11175446

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece