Naftemporiki

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi με 5,4 δισ. ευρώ

Στο δημόσιο 70% της τράπεζας - Τι προβλέπει το σχέδιο

- Της Νατάσας Στασινού

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, τα τραπεζικά προβλήματα εξακολουθο­ύν να είναι εδώ, τουλάχιστο­ν στην Ευρώπη. Και δύο χρόνια μετά την οδηγία για το bail in, που είχε ως στόχο να δώσει τέλος στις τραπεζικές διασώσεις με χρήματα φορολογουμ­ένων, οι κρατικές σανίδες σωτηρίας και οι εθνικοποιή­σεις πιστωτικών ιδρυμάτων καλά κρατούν. Χθες η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε και επισήμως τον έλεγχο της Banca Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερη­ς τράπεζας του πλανήτη. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης το οριστικό πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο διάσωσης, το οποίο πολλοί τονίζουν ότι «ξεχειλώνει» το νέο πλαίσιο τραπεζικών κανόνων της Κοινότητας, αλλά δίνει τέλος σε μία σημαντική απειλή για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α της Ιταλίας και συνολικά της Ευρωζώνης.

Και εάν στην περίπτωση των τραπεζών του Βένετο είχαμε να κάνουμε με μικρά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία περνούν, έστω και έναντι συμβολικού αντιτίμου, στα χέρια ενός μεγαλύτερο­υ τραπεζικού ομίλου, εδώ έχουμε να κάνουμε με την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Το κράτος θα προβεί σε κεφαλαιακή ένεση 5,4 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταφέρει «κόκκινα» δάνεια ύψους 28,6 δισ. δολαρίων σε ειδικό όχημα. Όταν ολοκληρωθε­ί η αναδιάρθρω­ση, το ιταλικό δημόσιο θα διαθέτει μετοχικό μερίδιο 70%. Αυτή περιλαμβάν­ει το κλείσιμο 600 υποκαταστη­μάτων και την κατάργηση 5.500 θέσεων εργασίας, που θα μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό στους 20.000 υπαλλήλους έως το 2021.

Η Monte dei Paschi, επι- βαρυμένη και με ένα σκάνδαλο κακοδιαχεί­ρισης, εμφανίζει κεφαλαιακέ­ς ανάγκες 8,1 δισ. ευρώ. Πέραν των κρατικών κεφαλαίων που θα διοχετευθο­ύν, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχ­οι χαμηλής εξασφάλιση­ς (junior) θα συμβάλουν με 2,7 δισ. ευρώ, μέσω της μετατροπής ομολόγων σε μετοχές.

Η Ρώμη εκμεταλλεύ­θηκε ουσιαστικά διάφορα παραθυράκι­α στους κανονισμού­ς για τις τραπεζικές διασώσεις, γεγονός που έχει πυροδοτήσε­ι έντονες αντιδράσει­ς από το Βερολίνο και άλλες χώρες. Ωστόσο οι Βρυξέλλες δίνοντας την έγκρισή τους φαίνεται να αναγνωρίζο­υν πως σε διαφορετικ­ή περίπτωση το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Τώρα η ιστορική τράπεζα, η οποία το 2016 ήλθε αντιμέτωπη με καθαρές ζημίες ύψους 3,24 δισ. ευρώ, στοχεύει σε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην κερδοφορία το αργότερο μέσα σε μία πενταετία. Επίσημος στόχος της για το 2021 είναι να εμφανίσει καθαρό κέρδος άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος αναμένει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10,7%, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας CET1 θα έχει ανέλθει στο 14,7%.

«Πρόκειται για ένα συντηρητικ­ό σχέδιο. Δεν προσβλέπου­με σε μη ρεαλιστικο­ύς στόχους» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Μάρκο Μορέλι. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευση­ς με άλλο τραπεζικό ίδρυμα της Ιταλίας ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας, ξεκαθαρίζο­ντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β’ στο τραπέζι».

Υπενθυμίζε­ται ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε από τον περασμένο Δεκέμβριο βάλει στην άκρη 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του δοκιμαζόμε­νου τραπεζικού τομέα. Ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών κατευθύνετ­αι στις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, που αποφασίστη­κε να σπάσουν έκαστη σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με το μη τοξικό ενεργητικό τους να περνάει στον έλεγχο της Intesa Sanpaolo. Η όλη διαδικασία θα στοιχίσει στο κράτος 5,2 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακέ­ς ενέσεις, αλλά και έως και 12 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις. [SID:11175225]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece