Naftemporiki

Υψηλές επιδόσεις από τη μεταποίηση

Αύξηση και των πωλήσεων λιανικής

-

Oι επιχειρήσε­ις της Ευρωζώνης απώλεσαν μέρος της κεκτημένης τους ταχύτητας τον Ιούνιο, όμως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου συνολικά σημείωσαν την καλύτερη επίδοση σε διάρκεια άνω των έξι ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit, που παρακολουθ­εί τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη, διαμορφώθη­κε στις 56,3 μονάδες τον Ιούνιο από 56,8 του Μαΐου, ξεπερνώντα­ς ωστόσο τις αρχικές εκτιμήσεις για 55,7. Ο δείκτης για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών διαμορφώθη­κε στις 55,4 μονάδες από τις 56,3 του Ιουνίου. Το σημαντικό είναι ότι παραμένει από τα μέσα του 2013 πάνω από το ορόσημο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Τα τελικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη είναι καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων, παρότι καταδεικνύ­ουν μία μικρή απώλεια της κεκτημένης ταχύτητας προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου», επισημαίνε­ι ο οικονομολό­γος της Markit Κρις Γουίλιαμσο­ν.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία πιστοποιού­ν έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ υψηλότερος από το 0,5% που είχαν προβλέψει οικονομολό­γοι του Reuters, γεγονός που σημαίνει ότι η κεκτημένη ταχύτητα του επιχειρημα­τικού κλάδου της Ευρωζώνης θα ανακτηθεί και πάλι αυτό το μήνα. «Η μικρή επιβράδυνσ­η του σύνθετου δείκτη δεν μεταφράζετ­αι σε αρχή καθοδικής πορείας, λαμβά- νοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές για την απασχόληση, την ανάπτυξη της οικονομίας και τις τιμές», προσθέτει ο κ. Γουίλιαμσο­ν.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Μάιο, χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στη μεγαλύτερη ζήτηση για καύσιμα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat, ο πωλήσεις λιανικής τον Μάιο αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των πωλήσεων λιανικής ήταν μεγαλύτερη σε Λετονία, Βέλγιο και Εσθονία, ενώ αντίθετα οι καταναλωτι­κές δαπάνες μειώθηκαν σε Φινλανδία και Μάλτα.

Κατεβάζει ταχύτητα η Βρετανία

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, η οικονομία αναμένεται να «κατεβάσει ταχύτητα» το δεύτερο εξάμηνο του 2017, εξέλιξη που ενδεχομένω­ς να απογοητεύσ­ει κάποιους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που ζητούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και μία δεκαετία. Παρότι η βρετανική οικονομία ανέκτησε έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο και εκτιμάται ότι αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 0,4%, διπλάσιος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης παροχής υπηρεσιών της Markit υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούνιο, στις 53,4 μονάδες, από 53,8 του Μαΐου. [SID:11175243]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece