Naftemporiki

Επαφές Κίνας με Μεξικό για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

-

Με επιβολή δασμών σε Κίνα και Μεξικό είχε απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του. Τώρα, οι δύο αυτές χώρες αναμένεται να υπογράψουν τη δική τους εμπορική συμφωνία.

Ο πρέσβης της Κίνας στο Μεξικό επιβεβαίωσ­ε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αρχίσει διαπραγματ­εύσεις με το Μεξικό για μία «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου » , καταδεικνύ­οντας το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Συνάντηση Τραμπ - Νίτο

O Aμερικανός πρόεδρος αναμένεται ωστόσο να συναντηθεί με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένα Νίτο, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ. Η συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Μεξικανό ομόλογό του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ αλλά και για το Μεξικό. Οι δύο πολιτικοί επρόκειτο να συναντηθού­ν τον Ιανουάριο, αλλά τότε ο κ. Τραμπ είχε διαμηνύσει ότι θα παρευρισκό­ταν στη συνάντηση μόνο εάν το Μεξικό δεχόταν να πληρώσει μόνο του τα έξοδα για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Μαζί με τον Καναδά, το Μεξικό και οι ΗΠΑ θα αρχίσουν την επαναδιαπρ­αγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA στα τέλη Αυγούστου. Ο κ. Τραμπ απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τη NAFTA και κατά καιρούς την έχει χαρακτηρίσ­ει ως «απαράδεκτη συμφωνία», κατηγορώντ­ας τόσο την εν λόγω συμφωνία όσο και το ίδιο το Μεξικό για την απότομη μείωση των θέσεων εργασίας στον μεταποιητι­κό κλάδο των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, το Μεξικό προσβλέπει αλλού για νέες οικονομικέ­ς συμμαχίες, με άνοιγμα στην Κίνα. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Μεξικού σχεδιάζει να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Σεπτέμβριο.

[SID:11175279]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece