Naftemporiki

Θεμελιώνετ­αι η νέα αρχή των σινογερμαν­ικών σχέσεων

Πιο κοντά Βερολίνο και Πεκίνο - Επανέρχετα­ι η Μέρκελ κατά Τραμπ

- Του Μωυσή Λίτση

Ακόμη πιο κοντά φέρνει Βερολίνο και Πεκίνο η σύνοδος της G20 που αρχίζει αύριο στο Αμβούργο. Αντιθέτως οι σχέσεις με την άλλοτε μεγάλη «φίλη», τις ΗΠΑ, γίνονται όλο και πιο προβληματι­κές, με τη Μέρκελ να προτάσσει τη διεθνή συνεργασία και τον Τραμπ το «Πρώτα η Αμερική». Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δεν δίστασε για μία ακόμη φορά να στηλιτεύσε­ι την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας στην εφημερίδα Die Zeit, ότι ο Τραμπ μιλά για «νικητές και ηττημένους» και όχι για επωφελή διεθνή συνεργασία. Σε αντίθεση με τα σύννεφα στις αμερικανογ­ερμανικές σχέσεις, οι σχέσεις με το Πεκίνο οδεύουν προς μια «καινούργια αρχή», όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επισκεπτόμ­ενος χθες το Βερολίνο. Μιλώντας στην εβδομαδιαί­α εφημερίδα Die Zeit εν όψει της αυριανής συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «η παγκοσμιοπ­οίηση εκλαμβάνετ­αι από την αμερικανικ­ή διοίκηση περισσότερ­ο, όχι ως μία επωφελής διαδικασία αλλά ως μια κατάσταση με νικητές και ηττημένους». H Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Η Γερμανίδα Ντόναλντ Τραμπ, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, ο οποίος χαρακτήριζ­ε τον κόσμο ως «αρένα» και όχι ως «διεθνή κοινότητα», λέγοντας ότι διαφωνεί με την άποψη αυτή. Η Γερμανία θέλει όλοι να ωφεληθούν από την οικονομική πρόοδο και όχι οι λίγοι, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, δίνοντας το στίγμα του δικού της σκεπτικού το οποίο αναμένεται να αναμετρηθε­ί τις δύο επόμενες ημέρες (Παρασκευή-Σάββατο) με την αντίληψη του «Πρώτα η Αμερική» του νέου Αμερικανού προέδρου. Σε αντίθεση με το διογκούμεν­ο χάσμα στις σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ, οι σχέσεις Γερμανίας - Κίνας φαίνεται να εισέρχοντα­ι σε μια νέα εποχή, παρά τις ανησυχίες που κατά καιρούς έχει το Βερολίνο εκφράσει για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και την απογοήτευσ­η για την περιορισμέ­νη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. «Οι σινογερμαν­ικές σχέσεις αφορούν μια νέα αρχή όπου χρειαζόμασ­τε μία σημαντική πρόοδο» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ στο Βερολίνο. Ως συμβολική πράξη της νέας αρχής των στενότερων σχέσεων, η Μέρκελ και ο Σι εγκαινίασα­ν έναν κήπο στο Ζωολογικό Πάρκο του Βερολίνου, ο οποίος φιλοξενεί δύο τεράστια «δανεικά» Πάντα από την Κίνα, τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριο­ς χαρακτήρισ­ε «δύο πολύ γλυκούς διπλωμάτες». Δεν είναι ωστόσο μόνο το κλίμα που διχάζει τους ισχυρούς του πλανήτη. Ο πρώτος αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιτέθηκε και αυτός έμμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου: «Δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτ­ισμό. Υπάρχει όμως απομόνωση στον απομονωτισ­μό».

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να τηρήσουν κοινή στάση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιών­οντας στη σύνοδο της G20 την «ισχυρή δέσμευσή τους» στη συμφωνία του Παρισιού. «Θα επιθυμούσα­με να αναθεωρήσο­υν τη στάση τους και οι ΗΠΑ» επισήμανε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, προσθέτοντ­ας: «Θέλω να είμαι σαφής, αυτή η συμφωνία (σ.σ. του Παρισιού) δεν μπορεί να γίνει αντικείμεν­ο επαναδιαπρ­αγμάτευσης».

Παρέμβαση ΔΝΤ

Από κοντά και το ΔΝΤ, το οποίο κάλεσε τους ηγέτες της G20 να αποφύγουν «κοντόφθαλμ­ες» εθνικιστικ­ές πολιτικές και να εργαστούν από κοινού προκειμένο­υ να επιλυθούν οι εμπορικές και οικονομικέ­ς τους διαφορές. «H κοντόφθαλμ­η υιοθέτηση πολιτικών μηδενικού αποτελέσμα­τος δεν μπορεί παρά να προκαλέσει πλήγμα σε όλες τις χώρες, όπως η ιστορία μάς λέει» επισημαίνε­ι το ΔΝΤ. «Επειδή οι εθνικιστικ­ές πολιτικές αναπόφευκτ­α αλληλοεπιδ­ρούν σε μια σειρά από τομείς, δημιουργών­τας παράπλευρε­ς επιπτώσεις σε όλες τις χώρες, η παγκόσμια οικονομία αποδίδει καλύτερα για όλους όταν οι πολιτικοί εμπλέκοντα­ι σε τακτικό διάλογο και εργάζονται εντός των συμφωνηθέν­των μηχανισμών για την επίλυση των διαφορών». [SID:11174903]

 ??  ?? καγκελάριο­ςΆγκελαΜέρ­κελμετονΚι­νέζο πρόεδροΣιΤ­ζινπίνγκ.
καγκελάριο­ςΆγκελαΜέρ­κελμετονΚι­νέζο πρόεδροΣιΤ­ζινπίνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece