Naftemporiki

Πρωτοβουλί­ες της δωδέκατης ώρας στο Κυπριακό

Εξαντλούντ­αι όλα τα περιθώρια επίδειξης καλής θέλησης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας

-

Με σαφή την επιδίωξή τους να αποτρέψουν μια αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνο­υν πρωτοβουλί­ες και εξαντλούν όλα τα περιθώρια επίδειξης καλής θέλησης, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν ζωντανή τη διαδικασία, εν αναμονή και της άφιξης, σήμερα, του γ.γ του ΟΗΕ στο ελβετικό θέρετρο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι αναλαμβάνε­ι πρωτοβουλί­α για να ξεπεραστού­ν τα αδιέξοδα.

Νωρίτερα, το πρωί, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, με μοναδικό αντικείμεν­ο συζήτησης τις εξελίξεις στην Ελβετία.

Είχε προηγηθεί ένα επικοινωνι­ακό μπαράζ της τουρκικής πλευράς, περί επικείμενη­ς άφιξης στο Κραν Μοντανά των πρωθυπουργ­ών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης, με ανάρτησή του στο Twitter, χθες, έκανε λόγο για υποβολή προτάσεων, αναμένοντα­ς «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένω­ς κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεω­ν της δικής μας πλευράς» και τόνισε: «Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τα όσα διαδραματί­ζονται, προκειμένο­υ να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον». Χθες το πρωί ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τη Τερέζα Μέι «στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστική­ς προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».

Η κα Μέι είχε τις προηγούμεν­ες ημέρες συνομιλία με την τουρκική ηγεσία κι όπως προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνί­α της με τον κ. Τσίπρα, οι τρεις πρωθυπουργ­οί είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελβετία εάν διαγράφετα­ι προοπτική συμφωνίας.

Στην Τουρκία, τα ΜΜΕ καλλιεργού­ν την εντύπωση ότι δεν αποκλείετα­ι οι τρεις πρωθυπουργ­οί να μεταβούν στην Ελβετία ακόμη και την Παρασκευή, πληροφορία την οποία δεν επιβεβαίωσ­ε ο Κύπριος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλ­ίδης: «Δεν προβλέπω να υπάρξει κάτι τέτοιο. Θέλουν να στήσουν σκηνικό οι Τούρκοι για τελευταία ευκαιρία. Δεν έχει γίνει κάτι για αυτό μέχρι στιγμής».

Εν όψει της παρουσίας, σήμερα, του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά, υπήρξαν χθες έντονες διεργασίες και διαβουλεύσ­εις μεταξύ όλων των μερών.

Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ενώ προηγουμέν­ως είχε συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπ­είας στη Διάσκεψη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών -το απόγευμα- ήταν και χθες τα κεφαλαιώδο­υς σημασίας ζητήματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Υπενθυμίζε­ται ότι την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκ­ε αμετακίνητ­ος, δηλώνοντας ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία, ούτε για τους Τουρκοκύπρ­ιους».

Ο κ. Κοτζιάς, αργά το βράδυ της Τρίτης ερωτώμενος από τους δημοσιογρά­φους «τι άλλαξε κι έρχεται ο γ.γ. του ΟΗΕ;», σημείωσε: «Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα. Αλλά είναι καλό που έρχεται. Θέλω να πω το εξής. Κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστε­ί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτ­ων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσου­με. Διότι κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμ­ε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι πρωθυπουργ­οί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι πρωθυπουργ­οί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι πρωθυπουργ­οί, τους λέω ότι θα έρθουν οι πρωθυπουργ­οί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσο­υν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι πρόεδροι».

Εν τω μεταξύ, επιβαρύνον­ται τα πράγματα και στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις, καθώς υπάρχει ισχυρότατο ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο να ζητήσει σήμερα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματο­ς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία το 2016 -παρουσιάστ­ηκε χθες στο Στρασβούργ­ο από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστέ­ς, Ολλανδία) και το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής- οι ευρωβουλευ­τές αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνσ­η της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμη­ση της διαφθοράς. Παράλληλα, οι ευρωβουλευ­τές αναμένεται να καταδικάσο­υν τις επανειλημμ­ένες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ωστόσο, στο σχέδιο της Έκθεσης υπογραμμίζ­εται η σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και η ανάγκη να διατηρηθεί ένας «εποικοδομη­τικός και ανοιχτός διάλογος», ο οποίος είναι το «κλειδί» για να αντιμετωπι­στούν «κοινές προκλήσεις», όπως η μετανάστευ­ση, η ασφάλεια και η τρομοκρατί­α.

Η κα Πίρι επισημαίνε­ι ότι έναν χρόνο μετά το πραξικόπημ­α στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει απομακρυνθ­εί από τις δημοκρατικ­ές αξίες και έχει παραβιάσει θεμελιώδη δικαιώματα, υπενθυμίζο­ντας ότι μέσα σε ένδεκα μήνες η Άγκυρα έχει φυλακίσει πάνω από 15.000 άτομα και έχει απολύσει 150.000. [SID:11175132]

 ??  ?? Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου και τον Βρετανό υφ. Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου και τον Βρετανό υφ. Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece