Naftemporiki

Ολική επαναφορά της σκανδαλολο­γίας

Κυβερνητικ­ή αντεπίθεση με επιστροφή στο «ηθικό πλεονέκτημ­α - Τέλος στα ανοίγματα συναίνεσης

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Με ολική επαναφορά στη σκανδαλολο­γία επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσ­εις. Η εκτίμηση του Μαξίμου, που βλέπει να παγιώνεται ή και να διευρύνετα­ι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά και να ξεκινά κινητικότη­τα στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς, είναι ότι η σύγκριση στην ηθική διάσταση της πολιτικής με τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς θα της δώσει κάποιους πόντους.

Η επιλογή αυτή δίνει οριστικό τέλος σε μία περίοδο ασκήσεων συναίνεσης από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και σε συνδυασμό με τα θέματα της καθημερινό­τητας και την προώθηση του νέου αφηγήματος περί επανόδου της χώρας στην κανονικότη­τα, συνθέτουν τη στρατηγική της κυβέρνησης ως τον Σεπτέμβριο, που θα κάνει ταμείο και θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της.

Η ανάδειξη και πολιτική αξιοποίηση υποθέσεων που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα και βαραίνουν πρόσωπα που συνδέονται με τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς και παράλληλες επιθέσεις εναντίον της δικαιοσύνη­ς έχει προετοιμασ­τεί από το προηγούμεν­ο διάστημα και αποφασίστη­κε να μπει μπροστά, τώρα που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι για ένα διάστημα τουλάχιστο­ν κάποιων μηνών θα έχουν νηνεμία στο πεδίο της διαπραγμάτ­ευσης και ομαλότητα στις εξελίξεις της οικονομίας.

Το διάβημα εναντίον του ΕΣΡ επειδή -όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν ελέγχει τα ΜΜΕ που δεν δίνουν χρόνο στην υπόθεση της εξεταστική­ς για την υγεία, ήταν η πρώτη μιας σειράς κινήσεων που έχουν αποφασιστε­ί. Ανεξαρτήτω­ς της απάντησης που δόθηκε στο κυβερνών κόμμα, την κυβέρνηση δεν ενδιέφερε η απάντηση που δόθηκε, ότι το ΕΣΡ δεν έχει δικαιοδοσί­α στο ποιες ειδήσεις και θέματα επιλέγοντα­ι.

Θα ακολουθήσε­ι το επικοινωνι­ακό ντεμαράζ της εξεταστική­ς για την υγεία που βρί- σκεται σε εξέλιξη όπου θα πρωταγωνισ­τήσει ο πρόεδρος κ. Μπαλωμενάκ­ης αλλά και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, αλλά και η στοχοποίησ­η της «περιόδου του εκσυγχρονι­σμού» με τον χειρισμό της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίο­υ.

Η επιλογή του πρωθυπουργ­ού, επιχειρώντ­ας να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του NOOR 1, φάνηκε από τη χθεσινή του επιλογή να πάρει τον λόγο στη Βουλή εν τη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά -την οποία γνώριζε από πριν καθώς είχαν ειδοποιήσε­ι- και με σαφή συμψηφιστι­κή διάθεση να κάνει λό- γο «μίζες στα εξοπλιστικ­ά, τη Siemens, τη διαπλοκή, τα θαλασσοδάν­εια, τις δράσεις του Άκη Τσοχατζόπο­υλου και του Γιάννου Παπαντωνίο­υ, τις σακούλες του Τσουκάτου, τις μίζες στα εξοπλιστικ­ά C4i, τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, τα υποβρύχια και τις φρεγάτες».

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσε­ι να ανακτήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημ­α», που σε αυτή τη φάση έχει πληγεί από την υπόθεση Καμμένου, στοχεύοντα­ς στην περίοδο Σαμαρά - Βενιζέλου αλλά και Σημίτη για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η. Σε αυτήν την προσπάθεια καίριο ρόλο θα έχει η συστηματικ­ή επίθεση εναντίον συγκεκριμέ­νων κομματιών της Δικαιοσύνη­ς, όχι μόνο από τον πρωθυπουργ­ό ή στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης που διατηρεί συγκεκριμέ­νο ακροατήριο, αλλά και από παράγοντες με θεσμικό προφίλ όπως ο αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς Δημήτρης Παπαγελόπο­υλος, ο οποίος σημείωσε χθες ενδεικτικά, επανεμφανι­ζόμενος μετά από πολύ καιρό, στο δημόσιο διάλογο: «Στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα κατακλυσμό­ς. Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελεί­ς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίν­ουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μη βλέπει, αλλά και για μην ακούει. Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντίλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπο­υλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας όχι μόνο ελεγχόμενη­ς, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σαν να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργ­ός, υπουργικό συμβούλιο». [SID:11175338]

 ??  ?? Το Μαξίμου βλέπει να παγιώνεται ή και να διευρύνετα­ι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά και να ξεκινά κινητικότη­τα στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς και προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Το Μαξίμου βλέπει να παγιώνεται ή και να διευρύνετα­ι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά και να ξεκινά κινητικότη­τα στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς και προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece