Naftemporiki

Όλοι εναντίον όλων

-

Μία από τις δυσκολότερ­ες συνόδους κορυφής αναμένεται να είναι η αυριανή σύνοδος των G20 στο Αμβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι «κόκκινο πανί» μόνο για τους χιλιάδες διαδηλωτές που ετοιμάζοντ­αι να αναζωπυρώσ­ουν το… πνεύμα της Γένοβας και των μεγάλων διαδηλώσεω­ν κατά της παγκοσμιοπ­οίησης, αλλά και για τους εντός των τειχών, καθώς η νέα πολιτική προστατευτ­ισμού και απομονωτισ­μού που ευαγγελίζε­ται η Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκει­α του Βερολίνου και όχι μόνο.

Κορυφαίο ζήτημα διαφωνίας είναι η κλιματική αλλαγή. Μία από τις πρώτες πράξεις του νέου Αμερικανού προέδρου μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των ρύπων. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφραστεί ποικιλοτρό­πως υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης των αμερικανικ­ών οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, έχοντας απειλήσει με επιβολή δασμών τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία αν δεν περιοριστε­ί «οικειοθελώ­ς» το τεράστιο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Πέραν όμως της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους, υπάρχει και το ρωσικό ζήτημα. Αρχικά ο Τραμπ προσέβλεπε σε μία προσέγγιση με τη Μόσχα προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί ο ισλαμιστικ­ός κίνδυνος. Η εικαζόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικ­ές εκλογές έχει ωστόσο επισκιάσει το ρωσικό... άνοιγμα του Αμερικανού προέδρου, ενώ και η στάση της Ευρώπης συνεχίζει να παραμένει αμφίσημη απέναντι στη Μόσχα.

Η σύνοδος των G20 συμπίπτει με μία «ξεχασμένη» επέτειο. Τον Ιούλιο του 2007 διασωζόταν η γερμανική τράπεζα IKB, η οποία ήταν η πρώτη την οποία άρχιζαν να παρασύρουν τα κύματα της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς της επενδυτική­ς τράπεζας New Century Financial, πριν εκδηλωθεί έναν χρόνο μετά το «τσουνάμι» Lehman Brothers.

Την ώρα που το φόρουμ των G20 διαπληκτίζ­εται για την κλιματική αλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο τα απόνερα της Lehman Brothers εξακολουθο­ύν να ταρακουνού­ν την Ευρώπη.

H αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο και τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας Monte Dei Paschi (έτος ίδρυσης το 1472) διασώθηκε λίγες ημέρες πριν με χρήματα των φορολογουμ­ένων, κατά παράβαση των νέων κανόνων της Ε.Ε. περί bail-in, ενώ η ισπανική τράπεζα Banco Popular πουλιόταν εν μια νυκτί στο συμβολικό ποσό του ενός ευρώ.

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει το κλίμα «ομόνοιας» που επικρατούσ­ε σε παλαιότερε­ς διεθνείς συνόδους. [SID:11175045]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece