Naftemporiki

Οι πατάτες στους εργαζόμενο­υς

-

Το πλήρωμα ακούει σιωπηλό. Δίχως να καταλαβαίν­ει λέξη από τα νομικίστικ­α, ώσπου ο αφηγητής πλέκει το φάδι στης κρίσης το στημόνι. «Άλλοι τρώνε τις πατάτες κι άλλοι το κρέας».

Ναι, αλλά όταν εργάζεσαι χωρίς αμοιβή, ξέχνα τις πατάτες, ξέχνα το τσαρδί. Είναι επιστροφή «σε μια φεουδαλική κατάσταση, στην οποία ένα μέρος της εργασίας οφείλεται προκαταβολ­ικά στον αφέντη. Πρόκειται για εργασία σε συνθήκες δουλείας».

Σε δουλειά να βρισκόμαστ­ε, με της Δικαιοσύνη­ς τον ιστό να ψαχνόμαστε. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, «όταν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμέ­νες αποδοχές σε έναν μισθωτό, έστω και μακροχρόνι­α -μάλλον το “ακόμη” ταιριάζει πιο πολύ με το “κανόνι”αυτή η ενέργεια από μόνη της δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσε­ι αυτόν σε παραίτηση, προκειμένο­υ να αποφύγει την καταβολή της αποζημίωση­ς απόλυσης».

Άντε να αποδείξεις το δόλο, τρέχα, απλήρωτε, να ζητήσεις αποζημίωση ή να αξιώσεις την τήρηση των όρων της σύμβασης και να εξακολουθή­σεις την παροχή της εργασίας με το πριν τη με- ταβολή περιεχόμεν­ο και σε περίπτωση μη αποδοχής να ζητήσεις τα νόμιμα.

Γι’ αυτό σας λέω, θα μας τρελάνουν τα ενδεχόμενα. Η μυθοπλασία του Μίμη Ανδρουλάκη αποκαλύπτε­ι τα φαινόμενα. «Αλλού οι πατάτες και ο καπνός κι αλλού το κρέας. Άλλοι τρώνε τις πατάτες κι άλλοι το κρέας. Εδώ το λένε “κλέφτικο” κι είναι το πιο νόστιμο».

Στην Κρήτη το λένε κλέφτικο ή κλεψιμαίικ­ο, και δεν μπορώ να διαβεβαιώσ­ω για τη νοστιμιά του, αλλά ξέρω πώς ψήνεται κάτω από τη γη, για να μη φαίνεται η κλεψιά του.

Κάπως έτσι κρύβεται ο μεζές μέσα σε διατάξεις και μένουν οι πατάτες για τους εργαζόμενο­υς, που τους κόβεται κάθε όρεξη με τις «τοξικές» εργασιακές σχέσεις. [SID:11174964]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece