Naftemporiki

Εύσημα Τραμπ σε Πολωνία - μήνυμα σε Ρωσία

Η Βόρ. Κορέα είναι απειλή και θα την αντιμετωπί­σουμε πολύ σκληρά, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

-

Κινδυνολογ­ώντας με το «τέλος του δυτικού πολιτισμού», χαρακτηρίζ­οντας την Πολωνία «χώρα υπόδειγμα» για την υπεράσπιση των δυτικών ελευθεριών, επιτιθέμεν­ος στη Ρωσία την οποία αποκάλεσε «αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα» και απειλώντας τη Βόρεια Κορέα με «πολύ σκληρή» αντιμετώπι­ση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε χθες στο Αμβούργο για να πάρει μέρος σε μία από τις πιο διχαστικές συνόδους των G20. Μιλώντας χθες ενώπιον ενός ενθουσιώδο­υς πλήθους που κρατούσε πορτρέτα του Αμερικανού προέδρου, στην πλατεία Κρασίνσκι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση κατά των ναζί στη Βαρσοβία το 1944, ο Τραμπ είπε πως ο δυτικός πολιτισμός κινδυνεύει, επαινώντας παράλληλα την Πολωνία ως χώρα-υπόδειγμα για την ετοιμότητά της να υπερασπιστ­εί τις δυτικές ελευθερίες, έναντι των απειλών «της τρομοκρατί­ας και του εξτρεμισμο­ύ».

«Το θεμελιώδες ερώτημα της εποχής μας είναι το αν η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει», επισήμανε ο Τραμπ. «Όπως η πολωνική εμπειρία μάς υπενθυμίζε­ι, η υπεράσπιση της Δύσης επαφίεται όχι μόνο στα μέσα αλλά και τη βούληση των λαών να υπερισχύσο­υν», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στη Ρωσία καλώντας τη να «σταματήσει τις αποσταθερο­ποιητικές της δραστηριότ­ητες στην Ουκρανία και αλλού και τη στήριξή της σε εχθρικά καθεστώτα συμπεριλαμ­βανομένων της Συρίας και του Ιράν». Η Ρωσία, πρόσθεσε, «θα πρέπει αντιθέτως να ενταχθεί στην κοι- νότητα των υπεύθυνων χωρών στη μάχη κατά των κοινών εχθρών και την υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού». Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να έχει αύριο την πρώτη συνάντησή του πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αντιδρώντα­ς σε όσα δήλωσε από τη Βαρσοβία ο Αμερικανός πρόεδρος, είπε ότι «διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση». «Αυτός είναι ο λόγος που περιμένουμ­ε αυτή την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, επισημαίνο­ντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής οι δύο ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξου­ν απόψεις για τα περισσότερ­α σημαντικά ζητήματα».

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα «είναι απειλή και θα την αντιμετωπί­σουμε πολύ σκληρά».

[SID:11177926]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece