Naftemporiki

Ένας Ιταλός, ένας Σλοβάκος και ένας Ισπανός

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ένας Ιταλός, ένας Σλοβάκος και ένας Ισπανός. Δεν είναι η αρχή ανέκδοτου, αλλά θέματος εξαιρετικά ευαίσθητου. Άπτεται των θεσμών και των διεθνών δεσμών.

Για τους Ευρωπαίους το βασικό πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης, που ήταν η παύση της δίωξης των τριών εμπειρογνω­μόνων του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι έχει διευθετηθε­ί μετά την αρχική διαβεβαίωσ­η της κυβέρνησης, αλλά και την αναίρεση του βουλεύματο­ς του Συμβουλίου Εφετών, ενώ θετικά εξελίσσετα­ι και το άλλο ζήτημα με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κύριος Νίκος και η κυρία Μαρία ξέρουν ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ήρθαν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραπέμφθη­καν σε δίκη για κακουργημα­τική απιστία. Εννοείται ότι καλύπτοντα­ι, όπως όλοι, από το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι θέμα ταυτότητας.

Δεν αποκλείετα­ι να έπεσαν θύματα υπερβάλλον­τος ζήλου δικαστών, δεν αποκλείετα­ι να μπλέξανε τα κριτήρια και τα δικονομικά να πέρασαν από καθαριστήρ­ια. Όμως, είναι η παρέμβαση ο σωστός δρόμος;

Η «Handelsbla­tt», που θεωρεί ότι «η Ελλάδα προξενεί μόνιμα μπελάδες, καθώς δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε», επικαλείτα­ι επιστολή του επικεφαλής του Euro Working Group προς την Αθήνα, όπου χαρακτηρίζ­ει τις εν λόγω υποθέσεις «εξαιρετικά ζη- μιογόνες» για τη φήμη της Ελλάδας, αλλά για τη φήμη της Δικαιοσύνη­ς και τη διάκριση των εξουσιών σε μια κοινοβουλε­υτική δημοκρατία κομμάτια να γίνει.

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η Θέμις, καταπώς βολεύει ανεξάρτητη, εξαρτημένη, από σκοπιμότητ­ες απελευθερω­μένη ή με κοντό σκοινί δεμένη και έχει ακόμη και άλλα να κρένει, όπως για συντάξεις, των οποίων οι περικοπές πρέπει να είναι νομικώς εντάξει.

Εντάξει και η ανισότητα των δημοκρατιώ­ν, εντάξει η διαφορετικ­ή μεταχείρισ­η των εξουσιών, εντάξει η απαξίωση διαδικασιώ­ν;

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον της τάξης. Η κρίση είναι η αιτία ή απλώς αφαιρεί και τα τελευταία πέπλα τήρησης των προσχημάτω­ν για σχετική αυτονομία; [SID:11177778]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece