Naftemporiki

Τραπεζικές προκλήσεις δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2007

Οι αγορές, τα επιτόκια, τα τοξικά δάνεια και οι προειδοποι­ήσεις

- Tης Νατάσας Στασινού

Τον Ιούλιο του 2007 ο Dow Jones έσπαγε για πρώτη φορά το φράγμα των 14.000 μονάδων και ένα πανηγύρι είχε στηθεί στις αγορές μετοχών διεθνώς. H Fed παρακολουθ­ούσε με κάποια ανησυχία, αλλά χωρίς δράση, τις εξελίξεις στην αγορά ενυπόθηκων δανείων. Η ΕΚΤ είχε μόλις αυξήσει το επιτόκιο στο 4% -επίπεδα διπλάσια σε σχέση με εκείνα που βρισκόταν 18 μήνες νωρίτερα-, επικαλούμε­νη την ισχυρή ανάπτυξη, την «υγιή» πιστωτική επέκταση, τους «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό. Κανείς δεν είδε αυτό που ερχόταν.

Προς τα τέλη Ιουλίου η γερμανική IKB Industrial Bank ανακοίνωνε ότι μολύνθηκε από τα αμερικανικ­ά subprime χρεόγραφα. Ήταν δάνεια προς αφερέγγυου­ς δανειολήπτ­ες, που τιτλοποιού­νταν και πωλούνταν πακέτο σε άλλες τράπεζες, ασφαλιστικ­ά ταμεία, πάσης φύσεως επενδυτές. Αξιολογούν­ταν ως αξιόπιστες τοποθετήσε­ις, ενώ δεν ήταν τίποτα περισσότερ­ο από σκουπίδια υψηλής τοξικότητα­ς.

Η προειδοποί­ηση της IKB δεν τάραξε τις αγορές. Όταν όμως ένας τραπεζικός κολοσσός, η γαλλική BNP Paribas, «πάγωσε» τρία funds, «πάγωσαν» και οι επενδυτές. Δεκάδες τράπεζες ακόμη, από τη Northern Rock έως την Bank of China, αποκάλυπτα­ν τους μήνες που ακολούθησα­ν ότι είχαν εκτεθεί στον ιό του sub- prime. Ήταν η αρχή μίας παγκόσμιας κρίσης, που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τα σχέδια τόνωσης των κυβερνήσεω­ν ανά τον πλανήτη και οι γενναιόδωρ­ες ενέσεις ρευστότητα­ς των κεντρικών τραπεζών έθεσαν το 2009 εκ νέου τη Wall Street σε τροχιά ανόδου, με το ράλι να διατηρείτα­ι -με πολύ μικρά διαλείμματ­α- έως σήμερα, έχοντας φέρει τον Dow πάνω από τις 21.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece