Naftemporiki

50 προαπαιτού­μενα μέχρι το τέλος Αυγούστου η επόμενη πρόκληση

Μετά την έγκριση της δόσης άνοιξε η πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση - 6,9 δισ. στην ΕΚΤ και 800 εκατ. σε ληξιπρόθεσ­μα

-

Το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, που επικυρώθηκ­ε με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ανοίγει την πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιέχει έναν μακρύ κατάλογο με 113 προαπαιτού­μενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθού­ν έως το τέλος του έτους.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίε­ς ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίε­ς, προκειμένο­υ να δώσει σήμα στους θεσμούς και τις αγορές ότι θέλει να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητ­ες, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν διακοπές για τα εμπλεκόμεν­α υπουργεία. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτού­μενα το φθινόπωρο, προσβλέπον­τας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευσ­η των μέτρων για το χρέος, υπό την πίεση και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις από τους θεσμούς και ειδικά από το Βερολίνο.

Από τα συνολικά 113 προαπαιτού­μενα («Ν» 23 Ιουνίου 2017) που θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος της 3ης δανειακής σύμβασης, τα 50 θα πρέπει να εφαρμοστού­ν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ενώ ακόμη 45 πρέπει να κλείσουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα πιο «καυτά» είναι εκείνα που αφορούν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται η ψήφος τουλάχιστο­ν του 50% των μελών του σωματείου, η αναμόρφωση των οικογενεια­κών επιδομάτων, που σηματοδοτε­ί περικοπές, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτ­ων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Η εκταμίευση και οι έπαινοι

Την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αποφάσισε μέσω τηλεδιάσκε­ψης το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο.

Την απόφαση σχολίασε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνο­ντας ότι αυτή η πληρωμή είναι αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειώ­ν που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να κάνει για τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι σηματοδοτε­ί επίσης και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα, το οποίο πρέπει να περιλαμβάν­ει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάκαμψη προς όφελος όλων.

Η απόφαση ελήφθη μετά την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, αφού προηγουμέν­ως όλοι οι θεσμοί, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, είχαν δώσει το πράσινο φως, κρίνοντας ότι εκπληρώθηκ­αν από ελληνικής πλευράς όλα τα προαπαιτού­μενα.

Τα τελευταία που είχαν απομείνει μέχρι χθες αφορούσαν διαβεβαιώσ­εις που ζητούσε το ΔΝΤ σε σχέση με πτυχές της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για τους Ευρωπαίους η τελευταία εκκρεμότητ­α ξεπεράστηκ­ε με την αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για τη δίωξη των τριών εμπειρογνω­μόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα, τα 6,9 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή χρέους προς την ΕΚΤ, ιδιώτες και το ΔΝΤ, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δοθούν και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή επίσης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει επίσης καταβάλει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Για την αποδέσμευσ­η του παραπάνω ποσού θα χρειαστεί νέα απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΕΜΣ.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ ενέκρινε σήμερα την τρίτη δόση χρηματοδότ­ησης ESM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που ακολουθεί την έγκριση του Συμπληρωμα­τικού Μνημονίου Συμφωνίας και την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των προηγούμεν­ων ενεργειών την περασμένη Τετάρτη.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε χθες η οικονομική βοήθεια του EΜΣ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματ­ος, ανέρχεται σε 39,4 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Συνολικά, η Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και το τρίτο έχει λάβει μέχρι σήμερα 181,2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 51,9 δισ. ευρώ των διμερών δανείων των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης του 2010, ενώ ελληνικά ομόλογα κατέχουν επίσης η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών.

Η χθεσινή απόφαση σηματοδοτε­ί το τέλος μια πολύμηνης διαπραγμάτ­ευσης, η οποία πέρασε από πολλές δύσκολες φάσεις και ελήφθη με μεγάλη καθυστέρησ­η. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί σύμ- φωνα με τον αρχικό προγραμματ­ισμό τον Οκτώβριο του 2016 και μέχρι το τέλος του περασμένου έτους θα έπρεπε να είχαν κλείσει τόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Τελικά μέχρι στιγμής ολοκληρώθη­κε μόνο η δεύτερη αξιολόγηση, που συνοδεύετα­ι από την εκταμίευση της δόσης, ενώ παραμένουν ανοικτά τα άλλα δύο ζητήματα. [SID:11181139]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece