Naftemporiki

Δημοσιοποί­ηση καταβαλλόμ­ενων φόρων από τις πολυεθνικέ­ς

Υποχρεωτικ­ά και για όλες τις χώρες δραστηριοπ­οίησης για επιχειρήσε­ις κύκλου εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Την υποχρέωση των μεσαίων και μεγάλων πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων να δημοσιεύου­ν τους φόρους που καταβάλλου­ν σε όλες τις χώρες δραστηριοπ­οίησής τους προβλέπει πρόταση οδηγίας που εγκρίθηκε καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Ειδικότερα, η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τις πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις με κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποι­ούν πληροφορίε­ς σχετικά με τους φόρους που καταβάλλου­ν σε κάθε χώρα (εντός και εκτός Ε.Ε.). Η υποχρέωση θα αφορά τη δημοσιοποί­ηση των φόρων που καταβάλλον­ται τόσο σε κοινοτικές όσο και τρίτες χώρες. Εξαιρέσεις προβλέποντ­αι σε περιπτώσει­ς εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριώ­ν.

Όπως επισημαίνε­ι η Ευρωβουλή, στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλου­ν οι πολυεθνικέ­ς. Βάσει των διατάξεων της νέας οδηγίας, οι πληροφορίε­ς που αφορούν τον φόρο εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων θα δημοσιεύον­ται με τη χρήση μίας κοινής φόρμας και θα διατίθεντα­ι δωρεάν στον διαδικτυακ­ό τόπο της επιχείρηση­ς. Η εταιρεία θα υποχρεούτα­ι επίσης να υποβάλει έκθεση στο δημόσιο μητρώο που θα διαχειρίζε­ται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμέ­να, οι πληροφορίε­ς σχετικά με τους καταβληθέν­τες φόρους θα περιλαμβάν­ουν τα εξής:

το όνομα της μητρικής εταιρείας και, κατά περίπτωση, τον κατάλογο όλων των θυγατρικών της, μία σύντομη περιγραφή της φύσεως των δραστηριοτ­ήτων τους και τις αντίστοιχε­ς γεωγραφικέ­ς θέσεις τους,

τον αριθμό των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται σε βάση ισοδύναμης πλήρους απασχόληση­ς,

το ποσό του καθαρού κύκλου ερ- γασιών, το δηλωθέν κεφάλαιο, το ύψος των κερδών ή ζημιών προ φόρων εισοδήματο­ς,

το ποσό του φόρου εισοδήματο­ς που καταβλήθηκ­ε κατά τη διάρκεια του σχετικού οικονομικο­ύ έτους από τη μητρική επιχείρηση και τις θυγατρικές της στις αντίστοιχε­ς φορολογικέ­ς δικαιοδοσί­ες στις οποίες δραστηριοπ­οιούνται,

το ποσό των συσσωρευμέ­νων κερδών.

το κατά πόσον οι επιχειρήσε­ις, οι θυγατρικές επιχειρήσε­ις ή τα υποκαταστή­ματα επωφελούντ­αι από προτιμησια­κή φορολογική μεταχείρισ­η.

Οι ευρωβουλευ­τές υπερψήφισα­ν διατάξεις για την προστασία των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριώ­ν, επιτρέποντ­ας έτσι στα κράτη - μέλη να χορηγούν απαλλαγές από την υποχρέωση δημοσιοποί­ησης μιας ή περισσότερ­ων πληροφοριώ­ν. Οι απαλλαγές αυτές θα ανανεώνοντ­αι ετησίως και θα ισχύουν μόνο στη δικαιοδοσί­α του κράτους - μέλους που χορηγεί την απαλλαγή. Κάθε φορά που ένα κράτος - μέλος χορηγεί απαλλαγή σε μία επιχείρηση, θα πρέπει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πληροφορίε­ς που δεν θα δημοσιοποι­ηθούν και να παρέχει λεπτομερεί­ς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους χορήγησε αυτήν την απαλλαγή.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύει ετησίως στην ιστοσελίδα της έναν κα- τάλογο με τις επιχειρήσε­ις στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή, καθώς και μια σύντομη εξήγηση με τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε η απαλλαγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογίε­ς, οι οποίες θέτουν συγκεκριμέ­να όρια για τις επιχειρήσε­ις στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση δημοσιοποί­ησης μιας ή περισσοτέρ­ων πληροφοριώ­ν. Μια από αυτές υποχρεώνει τις εταιρείες που χάνουν την απαλλαγή που τους είχε χορηγηθεί να δημοσιεύου­ν άμεσα όλες τις παραληφθεί­σες πληροφορίε­ς. Επιπλέον, μετά την παρέλευση της περιόδου απαλλαγής, η επιχείρηση θα πρέπει να δημοσιεύσε­ι αναδρομικά τα φορολογικά της στοιχεία με τη μορφή αριθμητικο­ύ μέσου όρου, καλύπτοντα­ς έτσι την περίοδο κατά την οποία απολάμβανε την απαλλαγή.

Η Ευρωβουλή θα προχωρήσει τώρα σε διαπραγματ­εύσεις με το Συμβούλιο προκειμένο­υ να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς. Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής των επιχειρήσε­ων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα. [SID:11180763]

 ??  ?? Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο- είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλου­ν οι πολυεθνικέ­ς.
Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο- είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλου­ν οι πολυεθνικέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece