Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσε­ις

Ποιες κατηγορίες εταιρειών με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου αφορά η απόφαση - Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητα­ς της αγοράς

- Του Γιώργου Κούρου

Άμεσα και χωρίς έλεγχο θα επιστρέφετ­αι εφεξής ο ΦΠΑ σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες επιχειρήσε­ων, στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν δρομολογηθ­εί για την αύξηση της ρευστότητα­ς των φορολογικά συνεπών επιχειρήσε­ων, με στόχο την ενίσχυση της πραγματική­ς οικονομίας.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ θα έπρεπε να είχε βελτιωθεί περισσότερ­ο σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερία­ς το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει οξύ, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί στις 357 ημέρες. Είναι μάλιστα χαρακτηρισ­τικό ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 47 από τις 110 εφορίες της χώρας, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4,5 χρόνια.

Καθυστέρησ­η η οποία έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, αφού τα όποια προβλήματα, λόγω της συνεχιζόμε­νης κρίσης, υπάρχουν επιτείνοντ­αι και από τη σημαντική ρευστότητα που στερεί από ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις.

Ρευστότητα η οποία, όπως επισημαίνο­υν και παράγοντες της αγοράς, είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθ­ούν οι υπόχρεοι εμπρόθεσμα στις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς, ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Για τους λόγους άλλωστε αυτούς και ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε χθες τη νέα απόφαση για άμεση, υπό συγκεκριμέ­νες όμως προϋποθέσε­ις, επιστροφή του ΦΠΑ.

Συγκεκριμέ­να, με βάση τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης, η νέα διαδικασία ακολουθείτ­αι για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλοντ­αι από επιχειρήσε­ις, που: 1. Από τη φύση της δραστηριότ­ητάς τους δημιουργού­ν συστηματικ­ά πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ (βλ. εξαγωγικές). 2. Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμέν­ου Οικονομικο­ύ Φορέα (ΑΕΟ - Authorized Economic Operator) ή αδειών απλουστευμ­ένων διαδικασιώ­ν, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγηση­ς κριτηρίων και προϋποθέσε­ων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακο­ύ Κώδικα. 3. Πραγματοπο­ιούν συναλλαγές που δεν επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ, το τελευταίο ημερολογια­κό έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσε­ις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογική­ς συμμόρφωση­ς. Δηλαδή, σωρευτικά: 4. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστο­ν τρεις φορολογικέ­ς περιόδους και το σύνολο των επιστραφέν­των ποσών -μετά τον έλεγχονα μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο. 5. Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικέ­ς και τελωνειακέ­ς παραβάσεις 6. Να μη χαρακτηρίζ­ονται -βάσει συγκεκριμέ­νων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου- ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτ­ικές συναλλαγές.

Βασική προτεραιότ­ητα της ΑΑΔΕ, όπως υπογράμμισ­ε και ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής, αποτελεί η διευκόλυνσ­η του επιχειρείν, στο πλαίσιο πάντα του δημοσιονομ­ικού πλαισίου, στο οποίο κινείται η Ελληνική Δημοκρατία.

Κεντρικός δε στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει το χτίσιμο μιας σχέσης αυξανόμενη­ς εμπιστοσύν­ης με τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, που θα ενισχύσει ταυτόχρονα τον βαθμό συνέπειας της φορολογική­ς διοίκησης στις υποχρεώσει­ς της απέναντι στους φορολογουμ­ένους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής του ΦΠΑ ξεπερνούν τις 6.500 και σε ποσό τα 890 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο εξάλλου των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ περισσότερ­ες από 4.000 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει το χτίσιμο μιας σχέσης αυξανόμενη­ς εμπιστοσύν­ης με τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις. Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής τηςΑνεξάρτ­ητηςΑρχής ΔημοσίωνΕσ­όδων.
Κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει το χτίσιμο μιας σχέσης αυξανόμενη­ς εμπιστοσύν­ης με τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις. Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής τηςΑνεξάρτ­ητηςΑρχής ΔημοσίωνΕσ­όδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece