Naftemporiki

Προσοχή στις δηλώσεις τελευταίας στιγμής

Στις 17 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής - 1 εκατ. φορολογούμ­ενους ακόμα περιμένει η εφορία

-

Περισσότερ­ους από 1 εκατ. φορολογούμ­ενους περιμένει η εφορία για να ολοκληρωθε­ί και η φετινή υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, καθώς μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.088.622 δηλώσεις.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα, καθώς στις 17 τρέχοντος εκπνέει η παράταση της προθεσμίας υποβολής και οι υπόχρεοι θα πρέπει να «τρέξουν» για να ανταποκριθ­ούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωσή τους, αποφεύγοντ­ας λάθη που ενδεχομένω­ς τους στοιχίσουν σε χρόνο και σε χρήμα. Επισημαίνε­ται επίσης ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τον γάμο ή τη διακοπή της έγγαμης σχέσης, όσοι δεν δήλωσαν αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας τους, οι νέοι που συμπλήρωσα­ν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αποκτήσει ακόμη ΑΦΜ, αλλά και οι φορολογούμ­ενοι με ανείσπρακτ­α ενοίκια, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία τους πριν προχωρήσου­ν στην υποβολή της δήλωσής τους.

Οι υπόχρεοι πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι φέτος τα ιατροφαρμα­κευτικά έξοδα θα δηλω- θούν κανονικά, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις είτε από τα φαρμακεία είτε από τους γιατρούς και τα νοσηλευτικ­ά κέντρα.

Υπενθυμίζε­ται ότι και για φέτος ισχύει η έκπτωση φόρου 10% για τα ιατρικά έξοδα για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ενώ η εν λόγω έκπτωση ενεργοποιε­ίται μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες αυτές υπερβαίνου­ν το 5% του εισοδήματο­ς του φορολογούμ­ενου.

Οι ιατρικές δε δαπάνες που μειώνουν τον φόρο είναι οι εξής: Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Έξοδα νοσηλείας. Έξοδα φαρμακευτι­κής περίθαλψης. Έξοδα για την απασχόληση νοσηλευτή/νοσηλεύτρι­ας. Έξοδα σε επιχειρήσε­ις περίθαλψης ηλικιωμένω­ν που εδρεύουν στην Ελλάδα. Έξοδα αγοράς και τοποθέτηση­ς οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστ­ασης μελών του σώματός του με τεχνητά. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία. Νοσήλια που καταβάλλον­ται στην αλλοδαπή.

Τα τεκμήρια

Ιδιαίτερη εξάλλου προσοχή πρέπει να δοθεί και στα τεκμήρια, αφού για να αποφευχθεί η πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύπτοντα­ι τα τεκμήρια με διά- φορους τρόπους, όπως π.χ. ανάλωση κεφαλαίου προηγούμεν­ων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, οι οποίες όμως αποδεικνύο­νται με συμβολαιογ­ραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1.800.000 πολίτες καθώς φορολογήθη­καν όχι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για πλασματικά εισοδήματα που προέκυψαν με βάση τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα να φορολογηθο­ύν συνολικά για 7 δισ. ευρώ πλασματικο­ύ εισοδήματο­ς. [SID:11177783]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece