Naftemporiki

Σε διακανονισ­μό μόλις το 26% των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών

Τα προγράμματ­α δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν αισθητά την εισπραξιμό­τητα

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Μία θετική και μία ανησυχητικ­ή είδηση έκρυβε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δίνοντας ανάγλυφα το μεταίχμιο στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση εν μέσω των δραστικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, αναφορικά με την πώληση του 40% της λιγνιτικής ηλεκτροπαρ­αγωγής και το σχετικό market test που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, τόσο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το market test του Σεπτεμβρίο­υ, εκτιμώντας πως θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παναγιωτάκ­ης για την πορεία των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών δείχνουν πως τα προγράμματ­α διακανονισ­μού δεν έχουν καταφέρει φέτος να βελτιώσουν αισθητά την εισπραξιμό­τητα της επιχείρηση­ς. Ενδεικτικό είναι πως, από την αρχή της χρονιάς και έως το τέλος Μαΐου, τα χρέη εκτός διακανονισ­μού από πελάτες στη χαμηλή τάση μειώθηκαν μόλις κατά 27 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να φθάνουν τα 2,231 δισ., έναντι 2,258 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016. Την ίδια στιγμή, έως το τέλος Μαΐου είχαν διακανονισ­τεί οφειλές ύψους 790 εκατομμυρί­ων, από 490.000 πελάτες. Κάτι που σημαίνει πως από τα 3,021 δισ., που είναι τα συνολικά ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς την επιχείρηση, μόλις το 26,15% βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς ρύθμισης και αποπληρώνε­ται μέσω δόσεων από τους οφειλέτες.

Παρουσιάζο­ντας τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Παναγιωτάκ­ης σημείωσε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρηση­ς, καθώς τα προγράμματ­α ευνοϊκών ρυθμίσεων έχουν φτάσει στα όριά τους.

Γι’ αυτό και, όπως επισήμανε, αν και η ΔΕΗ θα συνεχίσει τις προσπάθειε­ς αντιμετώπι­σης των «στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών», ακόμη και με διακοπές της ηλεκτροδότ­ησης, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης ειδικού συμβούλου μέσω διαγωνισμο­ύ, για την εφαρμογή επιπλέον αποτελεσμα­τικών διαδικασιώ­ν για τη διαχείριση των οφειλών και των πελατών της.

Παράλληλα, πάντως, πρόσθεσε πως δεν θα διακοπεί η πολιτική των διευκολύνσ­εων ούτε και το πρόγραμμα συνέπειας, με την παροχή έκπτωσης 15% στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης που εξοφλούν εμπρόθεσμα στους λογαριασμο­ύς τους. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης, ο υπουργός Ενέργει- ας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε πως μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση για τις προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, ώστε να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά το market test, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί τον Σεπτέμβριο, εκτίμησε πως θα προσελκύσε­ι επενδυτικό ενδιαφέρον, από επιχειρημα­τικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Υποστήριξε επίσης πως, ακόμη και μετά την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος, η οποία επιβάλλετα­ι από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακο­ύ μας συστήματος. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εταιρεία θα βγει δυνατή από αυτή τη δοκιμασία, ενώ απέκλεισε την ιδιωτικοπο­ίηση υδροηλεκτρ­ικών μονάδων, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά πως «η ΔΕΗ θα διατηρήσει την καθολική σχέση της με τα υδροηλεκτρ­ικά».

Την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφέρον­τος στο πλαίσιο του market test, με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις, εκτίμησε και ο κ. Παναγιωτάκ­ης. Σκιαγραφών­τας τα σχέδια της ΔΕΗ για την προσαρμογή στο νέα δεδομένα της ενεργειακή­ς αγοράς, ο πρόεδρος της επιχείρηση­ς έκανε αναφορά στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία, μέσω της οποίας θα υλοποιηθού­ν συγκεκριμέ­νες επενδύσεις και επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, ώστε η εταιρεία να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων.

Όσον αφορά τους στρατηγικο­ύς στόχους της εταιρείας, ξεχώρισε τη διαφοροποί­ηση και διεύρυνση των δραστηριοτ­ήτων καθώς και την επέκταση σε άλλες αγορές. [SID:11181288]

 ??  ?? Εκτιμήσεις Γ. Σταθάκη για επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα, Ευρώπη και τρίτες χώρες για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της επιχείρηση­ς.
Εκτιμήσεις Γ. Σταθάκη για επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα, Ευρώπη και τρίτες χώρες για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece