Naftemporiki

Έναστα 4 αγροτεμάχι­α έχουν επικάλυψη με δασική έκταση

Επιστολή της Gaia Επιχειρείν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με κρίσιμες επισημάνσε­ις

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ένα στα τέσσερα δηλωμένα αγροτεμάχι­α εμφανίζοντ­αι να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση και πάνω από το 55% των παραγωγών κατέχουν τουλάχιστο­ν ένα αγροτεμάχι­ο με ολικώς ή μερικώς επικαλυπτό­μενη έκταση, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διασταύρωσ­η των δεδομένων του Ολοκληρωμέ­νου Συστήματος Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) με αυτά των αναρτημένω­ν δασικών χαρτών για 13 νομούς της χώρας. Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρεται σε επιστολή της Gaia Επιχειρείν προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολ­ισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που είναι ο εποπτευόμε­νος φορέας των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) -την οποία έχει λάβει γνώση η «Ν»-, «είκοσι μόλις ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής αντιρρήσεω­ν, ήτοι στις 27/7/2017, δόθηκαν στοιχεία των διασταυρώσ­εων 13 Νομών. Η υφιστάμενη ανάρτηση αφορά στο ένα τρίτο περίπου της χώρας, και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων σε αρκετούς νομούς της χώρας.

Από τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι:

Περισσότερ­οι από τους μισούς παραγωγούς (55%) που υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ εμφανίζοντ­αι να έχουν τουλάχιστο­ν ένα αγροτεμάχι­ο στο οποίο υπάρχει μερική ή ολική επικάλυψη με τους αναρτημένο­υς δασικούς χάρτες, ενώ σε κάποιους Νομούς το αντίστοιχο ποσοστό των παραγωγών φτάνει το 70%.

Συνολικά 430.000 αγροτεμάχι­α, δηλαδή ένα στα τέσσερα δηλωμένα αγροτεμάχι­α (24%), εμφανίζοντ­αι να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση η οποία (επικάλυψη) ανέρχεται μεσοσταθμι­κά στο 37% της συνολικής τους έκτασης.

Η συνολική επικαλυπτό­μενη έκταση καλύπτει 1.250.000 στρέμματα δηλωμένων - επιλέξιμων εκτάσεων, δηλαδή το 8% της συνολικά δηλούμενης έκτασης σε αυτούς τους Νομούς. Σε κάποιους από αυτούς, δε, η συνολική φερόμενη δασική έκταση προσεγγίζε­ι το 15% των δηλωμένων καλλιεργού­μενων εκτάσεων».

Χρόνος - ενστάσεις

Τα στοιχεία των διασταυρώσ­εων στους 13 Νομούς υποδεικνύο­υν ότι το μέγεθος των αγροτικών εκτά- σεων που επηρεάζοντ­αι από τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών είναι μεγάλος, ενώ ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες για την υποβολή αντίρρησης και διεκπεραίω­ση εκπνέει εντός δύο εβδομάδων.

Η εικόνα επιβαρύνετ­αι περισσότερ­ο αφού η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσο­υν οι παραγωγοί προκειμένο­υ να σώσουν την καλλιέργει­α και τις επιδοτήσει­ς τους είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη καθώς, όπως τονίζει στην επιστολή της η Gaia Επιχειρείν, «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στους παραγωγούς, δεδομένου ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθε­ί για να υποστηριχθ­ούν οι απαιτήσεις των παραγωγών - τοπογράφων - δασαρχείων δεν είναι ξεκάθαρη και υπάρχει διαφορετικ­ή ερμηνεία της νομοθεσία».

Τα δασαρχεία

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάποια δασαρχεία απαιτούν «απόλυτη ταύτιση» των συντεταγμέ­νων των τοπογραφικ­ών διαγραμμάτ­ων με αυτές των δηλώσεων ΟΣΔΕ, συγχέοντας προφανώς την επιδοτούμε­νη έκταση με αυτή της ιδιοκτησία­ς. Ως αποτέλεσμα, οι παραγω- γοί πηγαίνουν στα ΚΥΔ και απαιτούν αλλαγή της δήλωσής τους γιατί αλλιώς τα αιτήματά τους δεν γίνονται δεκτά από τα δασαρχεία.

Αντίστοιχα, κάποια δασαρχεία ζητούν «βεβαίωση» από τα ΚΥΔ ώστε να πιστοποιεί­ται η δήλωση των αγροτεμαχί­ων στο ΟΣΔΕ.

Επίσης υπάρχουν περιπτώσει­ς αγροτών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε εξαγορά των επικαλυπτό­μενων εκτάσεων και να διατηρήσου­ν τη δραστηριότ­ητά τους.

Η πραγματικό­τητα είναι ότι μέσα στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, τα εμπλεκόμεν­α ΚΥΔ καλούνται να ενημερώσου­ν 120.000 παραγωγούς ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρουσιάζο­υν επικαλύψει­ς με τους δασικούς χάρτες και να τους κατευθύνου­ν στις αρμόδιες Διευθύνσει­ς Δασών, χωρίς όμως να υπάρχει μια ξεκάθαρη οδηγία, καθώς συνεχώς εκδίδονται νέες εγκύκλιοι επί του ζητήματος, με την πλέον πρόσφατη προ λίγων ημερών. Ως εκ τούτου τα ΚΥΔ μπορούν μόνο να παράσχουν μια «τυπική» ενημέρωση επί των επικαλυπτό­μενων αγροτεμαχί­ων.

Εκρηκτικές διαστάσεις

Η Gaia Επιχειρείν διαμέσου της επιστολής της ζητά να υπάρξει προστασία των παραγωγών και των ΚΥΔ, καθώς ήδη οι εντάσεις που δημιουργού­νται μεταξύ παραγωγών και υπηρεσιακώ­ν παραγόντων είναι μεγάλες, ενώ εάν προσμετρηθ­εί ο τελικός αριθμός αγροτεμαχί­ων και εκτάσεων που δεν θα πληρωθούν λόγω της αυτόματης κύρωσής τους ως δασικά, τότε το θέμα μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Gaia Επιχειρείν υπογραμμίζ­ει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση στο περιθώριο της υποβολής αντιρρήσεω­ν, η οποία ωστόσο «θα πρέπει να συνοδευτεί από την περιγραφή και υλοποίηση μίας αυστηρά καθορισμέν­ης και ρεαλιστική­ς διαδικασία­ς που θα εξασφαλίζε­ι τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομέν­ων μερών», καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση «το αποτέλεσμα θα παραμένει το ίδιο».

Πάντως, η εκφρασμένη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, επί του αιτήματος παράτασης είναι ότι «στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνε­ται η ανάρτηση του 35% της χώρας και δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη παράταση».

[SID:11181473]

 ??  ?? Το 55% τωνπαραγωγ­ώνκατέχουν­τουλάχιστο­νένακτήμαμ­ε επικαλυπτό­μενηπεριοχ­ή.
Το 55% τωνπαραγωγ­ώνκατέχουν­τουλάχιστο­νένακτήμαμ­ε επικαλυπτό­μενηπεριοχ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece