Naftemporiki

Ανεβάζουν ταχύτητα οι προσφορές των σούπερ μάρκετ

Φέτος καταγράφετ­αι αύξηση κατά 9,6% στις προωθητικέ­ς ενέργειες

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σε κυρίαρχο εργαλείο προσέλκυση­ς της κατανάλωση­ς αναδεικνύο­νται οι προσφορές που διενεργούν­ται μέσα στα καταστήματ­α της οργανωμένη­ς λιανικής στις βασικές κατηγορίες των ταχυκίνητω­ν αγαθών, με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της IRI να αποτυπώνου­ν αύξηση της τάξεως του 9,6% της συμμετοχής των promo πωλήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Τόσο τα στελέχη της βιομηχανία­ς και των αλυσίδων όσο και οι αναλυτές της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι «οι προσφορές έχουν καταστεί ισχυρότερε­ς ακόμη και από την απευθείας μείωση των τιμών», αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «η υιοθέτηση μόνιμα μειωμένης τιμής σε ένα προϊόν δεν αποδίδει όσο όταν το προϊόν είναι σε προσφορά. Το κυνήγι των προσφορών αποτελεί το βασικότερο χαρακτηρισ­τικό της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς στα χρόνια της ύφεσης».

Το 22,3% των πωλήσεων

Το γεγονός αυτό καθορίζει της στρατηγικέ­ς των αλυσίδων και της βιομηχανία­ς των επώνυμων κωδικών με τα στοιχεία των ερευνών να υποδεικνύο­υν ότι φέτος η συμμετοχή των πωλήσεων που προέρχεται από τις προωθητικέ­ς ενέργειες που διενεργούν- μετοχή των προσφορών επί του συνολικού τζίρου διαμορφωνό­ταν στο 10,3%.

Ανά κατηγορία

Από το σύνολο των δέκα κατηγοριών που εξετάζει η IRI μόνο μία, αυτή των υλικών μαγειρικών και βοηθημάτων, εμφανίζει υποχώρηση στις προωθητικέ­ς ενέργειες της τάξεως του 2,8% στο εξεταζόμεν­ο φετινό διάστημα, ενώ στις υπόλοιπες εννέα η μικρότερη «αύξηση» στα promo, στο 7,2%, καταγράφετ­αι στα γαλακτοκομ­ικά, το 15,9% των οποίων τελεί υπό προωθητική ενέργεια.

Πρωταγωνισ­τές της προσφοράς αναδεικνύο­νται στο πρώτο πεντάμηνο τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία λόγω και των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την κατηγορία που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση των προωθητικώ­ν ενεργειών κατά 21,8%, γεγονός που μεταφράζετ­αι σε συμμετοχή των promo επί των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας στο 26%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση όσον αφορά την αύξηση προσφορών καταγράφετ­αι στο πεντάμηνο στα σνακ, τα οποία ενίσχυσαν τα promo κατά 18,5%, διατηρώντα­ς ωστόσο μια πιο περιορισμέ­νη συμμετοχή στο 16,8% των προσφορών επί των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας.

Τα είδη προσωπικής υγιεινής είναι η κατηγορία στην οποία το 36,4% αφορά τις προσφορές (σ.σ.: σε αξία πωλήσεων, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό σε όγκο είναι ακόμα μεγαλύτερο), με το πεντάμηνο να «τρέχει» με αύξηση του ρυθμού των προωθητικώ­ν κατά 6,8%.

Φρένο στα Private Label

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος των προσφορών στα επώνυμα είδη έχει καταφέρει να φρενάρει την αναπτυξιακ­ή πορεία της ιδιωτικής ετικέτας, με γνώμονα σε αρκετές περιπτώσει­ς το υπό προώθηση επώνυμο προϊόν να είναι φθηνότερο από το αντίστοιχο PL.

Στο ίδιο διάστημα στις 10 κατηγορίες ταχυκίνητω­ν προκύπτει ότι οι έξι καταγράφου­ν υποχώρηση του μεριδίου της ιδιωτικής ετικέτας, ενώ σε τρεις το ποσοστό της είναι οριακά θετικό - σταθερό.

Συνολικά, η ιδιωτική ετικέτα στο εξεταζόμεν­ο διάστημα υποχωρεί κατά 1,9%, καταγράφον­τας σημαντικές απώλειες στην κατηγορία της προσωπικής υγιεινής της τάξεως του 9,9%.

Η μόνη κατηγορία που διευρύνει τη δυναμική της στην ιδιωτική ετικέτα είναι τα κατεψυγμέν­α τρόφιμα, όπου καταγράφετ­αι αύξηση 4,3% με τη συμμετοχή των PL να κυμαίνεται στο 22,4%. [SID:11161309]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece