Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Έχασε τα αρχικά κέρδη το ευρώ - Σημαντική υποχώρηση του γιεν

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο ανέκτησε χθες έδαφος σε μία νευρική συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι δημιουργήθ­ηκαν στις ΗΠΑ περισσότερ­ες του αναμενομέν­ου θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, αλλά και τους δύο αμέσως προηγούμεν­ους μήνες, γεγονός που συντηρεί τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει τουλάχιστο­ν σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, το δολάριο βρέθηκε σε υψηλά δύο μηνών έναντι του γιεν, παρουσιάζο­ντας σε εβδομαδιαί­α βάση τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη Απριλίου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι δημιουργήθ­ηκαν 222.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμεν­ο μήνα, τη στιγμή που οικονομολό­γοι έκαναν λόγο για 179.000 νέες θέσεις.

Επίσης, ανοδικά αναθεωρήθη­καν και τα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο κατά 47.000 θέσεις εργασίας. Αναλυτές και traders θεωρούν τα στοιχεία ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά για τη Φέντεραλ Ριζέρβ έτσι ώστε να προχωρήσει και σε νέα επιτοκιακή αύξηση προς το τέλος του έτους, αρχίζοντας παράλληλα να συρρικνώνε­ι τον ισολογισμό της από το φθινόπωρο.

Παρότι όμως η αγορά απασχόληση­ς παραμένει δυναμική, οι πληθωριστι­κές πιέσεις είναι εξασθενημέ­νες. Ο μέσος ωριαίος μισθός αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Ιούνιο έναντι προσδοκιών για αύξηση 0,3%. Αναλυτές χαρακτήρισ­αν απογοητευτ­ική την αύξηση 2,5% του ωριαίου μισθού από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς ουσιαστικά οι αποδοχές έχουν μείνει στάσιμες τους τελευταίου­ς μήνες.

Το δολάριο διαμορφώθη­κε σε υψηλά οκτώ εβδομάδων έναντι του γιεν, στα 113,74, με άνοδο 0,6%, με το ιαπωνικό νόμισμα να δέχεται πιέσεις από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να επιταχύνει προσωρινά τις αγορές ιαπωνικών κρα- τικών ομολόγων προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων. Από την άλλη πλευρά, το ευρώ αυξήθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά στο 1,1430 έναντι του δολαρίου, για να χάσει όμως εν συνεχεία έδαφος και να κινηθεί στο 1,1395 με πτώση 0,2%. Η αναδίπλωση αυτή βοήθησε το δείκτη δολαρίου να ενισχυθεί 0,3% στις 96,042 μονάδες.

Επίσης, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά περίπου εβδομάδας έναντι της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλό του 1,2871 έναντι του δολαρίου με πτώση 0,7%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή σημείωσε απρόσμενη πτώση τον Μάιο, δημιουργών­τας νέες προκλήσεις για τη βρετανική οικονομία. [SID:11181661]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece