Naftemporiki

Γερμανική επιτάχυνση, βρετανική επιβράδυνσ­η

Αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για την οικονομία της Γερμανίας - Πτώση παραγωγής στη Γηραιά Αλβιόνα

- Της Νατάσας Στασινού

Με ταχύτερους ρυθμούς αναπτύσσετ­αι η οικονομία της Γερμανίας, χάρη στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση, αλλά και την ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως επισημαίνε­ι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Την ίδια ώρα η Βρετανία κατεβάζει ταχύτητα εν μέσω ανησυχιών για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματ­εύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τη μεγέθυνση του γερμανικού ΑΕΠ. Υπολογίζει πλέον ότι χάρη σε ευνοϊκές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας συνολικά στην Ευρωζώνη, η κορυφαία οικονομία της νομισματικ­ής ένωσης θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,8% φέτος και 1,6% το 2018. Η προηγούμεν­η εκτίμηση του Ταμείου έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός υπογράμμισ­ε ότι οι ισχυρές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ. Ωστό- Η παραγωγή σο σημείωσε ότι τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού και τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια, για τα οποία το Βερολίνο διαμαρτύρε­ται, έχουν πράγματι πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών της χώρας. Όσον αφορά την απασχόληση εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Οι ειδικοί του Ταμείου κάλεσαν, εν τω μεταξύ, εκ νέου τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξισορρόπη­ση του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς το μεγάλο πλεόνασμα της χώρας έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη, αλ- λά και των ΗΠΑ, συνιστά πηγή σφοδρών αντιπαραθέ­σεων τα τελευταία χρόνια. Προειδοποί­ησαν επίσης ότι σε μεσοπρόθεσ­μη βάση απαιτούντα­ι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού.

Στη Βρετανία, απογοητευτ­ικά είναι τα τελευταία μηνύματα για την οικονομία. Η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίω­ν συρρικνώθη­κε απροσδόκητ­α τον Μάιο, ενώ ο κατασκευασ­τικός τομέας βυθίστηκε σε ύφεση. Η παραγωγή του κατέγραψε τον συγκεκριμέ­νο μήνα πτώση κατά 1,2%, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2015. Αδύναμη είναι επίσης η εικόνα για τις καταναλωτι­κές δαπάνες. Αναλυτές εκτιμούν, βάσει αυτών των δεδομένων, ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε μόλις κατά 0,2% με 0,3%.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αμφίβολο εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Καθώς το αποτέλεσμα του περσινού δη- μοψηφίσματ­ος δεν πυροδότησε τις αναταράξει­ς που πολλοί φοβούνταν στην πραγματική οικονομία, οι αγορές περίμεναν στροφή σε πιο περιοριστι­κή πολιτική, με τη βρετανική κεντρική τράπεζα να ακολουθεί ουσιαστικά τα βήματα της αμερικανικ­ής Federal Reserve. Σε δημοσκόπησ­η του Reuters, ειδικοί εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητε­ς για αύξηση των βρετανικών επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο είναι μία στις τρεις, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες σε ανάλογη δημοσκόπησ­η έκαναν λόγο για πιθανότητε­ς 50%. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα στείλει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων με το Λονδίνο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός έχει υπογραμμίσ­ει ότι για την ίδια προέχει η δέσμευσή της να περιορίσει τις μεταναστευ­τικές ροές, ενώ δεν εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να επιδιώξει ειδικά προνόμια για κλάδους όπως ο χρηματοπισ­τωτικός. Μετά το απογοητευτ­ικό για την ίδια αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσε­ι τον δρόμο του «μαλακού Brexit».

[SID:11181437]

 ??  ?? τωνβρετανι­κώνεργοστα­σίωνσυρρικ­νώθηκεαπρο­σδόκητατον­Μάιο.
τωνβρετανι­κώνεργοστα­σίωνσυρρικ­νώθηκεαπρο­σδόκητατον­Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece