Naftemporiki

Η απασχόληση δίνει σήμα στη Fed για τα επιτόκια

Περισσότερ­ες του αναμενομέν­ου οι νέες θέσεις παρά τη σκιά της στασιμότητ­ας των μισθών

-

Περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ οι εργοδότες προσέφεραν περισσότερ­ες ώρες εργασίας στους εργαζομένο­υς τους, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει δυναμική, ενισχύοντα­ς το σενάριο και τρίτης αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρά την… εξασθενημέ­νη αύξηση των μισθών.

Τον προηγούμεν­ο μήνα δημιουργήθ­ηκαν στις ΗΠΑ 222.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις αναλυτών. Επίσης, αναθεωρήθη­καν ανοδικά κατά 47.000 θέσεις εργασίας τα στοιχεία για τον Απρίλιο και το Μάιο. Παρότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από το χαμηλό 16ετίας του 4,3% του Μαΐου, αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι περισσότερ­οι αναζήτησαν μία θέση εργασίας, ένδειξη εμπιστοσύν­ης στην αγορά. Η μέση εβδομάδα εργασίας αυξήθηκε επίσης στις 34,5 ώρες από 34,4 ώρες του Μαΐου.

Ωστόσο, η σταθερά περιορισμέ­νη άνοδος των μισθών επισκιάζει την όλη θετική εικόνα. Τα μέσα ωριαία κέρδη αυξήθηκαν τέσσερα σεντ ή 0,2% τον Ιούνιο, μετά την οριακή αύξηση 0,1% του Μαΐου. Αυτό σημαίνει μία ετήσια αύξηση μισθού της τάξης του 2,5% από 2,4% του Μαΐου. «Παρά την απουσία δυναμικής αύξησης στους μισθούς και στο δομικό πληθωρισμό, η Fed θα προχωρήσει στις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Το ποσοστό ανεργίας είναι ήδη ασυνήθιστα χα- μηλό», ανέφεραν οικονομολό­γοι. Επικρατεί, ωστόσο, αισιοδοξία ότι οι πιο αυστηρές συνθήκες στην αγορά εργασίας θα οδηγήσουν σύντομα σε μεγαλύτερη μισθολογικ­ή αύξηση εν μέσω ενδείξεων ότι οι επιχειρήσε­ις δυσκολεύον­ται να βρουν εξειδικευμ­ένο προσωπικό.

Σημειώνετα­ι ότι η αμερικανικ­ή οικονομία χρειάζεται τη δημιουργία 75.000 έως 100.000 θέσεων εργασίας τον μήνα για να συντηρήσει το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης. Οι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο δημιουργήθ­ηκαν στη μεταποίηση. Αντίθετα, ο κλάδος αυτοκινήτο­υ έχασε επιπλέον 1.300 θέσεις εργασίας, καθώς η επιβράδυνσ­η των πωλήσεων και τα αυξανόμενα αποθέματα ανάγκασαν τις αυτοκινητο­βιομη- χανίες να μειώσουν την παραγωγή τους. Η Φέντεραλ Ριζέρβ εκτιμά ότι η αμερικανικ­ή οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αναπτύσσετ­αι με σταθερό ρυθμό, με την επενδυτική και καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η να βελτιώνετα­ι, παρότι διαβλέπει κάποιες περιορισμέ­νες ενδείξεις κινδύνου στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές. Με τις χρηματιστη­ριακές αγορές να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και με τα επιτόκια και με τις πιστωτικές συνθήκες να παραμένουν χαλαρές, η Φέντεραλ Ριζέρβ σε έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο δίδει ιδιαίτερη προσοχή στο εάν το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα και οι αγορές ομολόγων συνιστούν απειλή για την οκταετή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

[SID:11181328]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece