Naftemporiki

Στοίχημα της Tesla στην Αυστραλία

Μονάδα μαμούθ για αποθήκευση

-

Ένα μεγάλο στοίχημα, αποκαλυπτι­κό των φιλοδοξιών του ιδρυτή της, Έλον Μασκ, αναλαμβάνε­ι να φέρει εις πέρας η αμερικανικ­ή Tesla στην Αυστραλία. Θα εγκαταστήσ­ει τη μεγαλύτερη μονάδα μπαταριών λιθίου στον κόσμο, με την οποία και υπόσχεται να δώσει τέλος στο ενεργειακό πρόβλημα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας.

Το σχετικό συμβόλαιο υπεγράφη χθες και προβλέπει τη δημιουργία εγκατάστασ­ης ισχύος 100 μεγαβάτ σε συνεργασία με τη γαλλική επιχείρηση ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας Neonen. Η ισχύς είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το υφιστάμενο ρεκόρ, ενώ θα είναι αρκετή για την ηλεκτροδότ­ηση 30.000 κατοικιών για διάστημα μερικών ημερών. Ο Μασκ επιβεβαίωσ­ε μάλιστα ότι ισχύει το στοίχημα που είχε βάλει δημοσίως τον περασμένο Μάρτιο: εάν το project δεν ολοκληρωθε­ί μέσα σε 100 ημέρες, θα είναι εντελώς δωρεάν. Η Tesla θα επωμιστεί πλήρως το κόστος του, που υπολογίζετ­αι σε 50 εκατ. δολάρια.

«Σίγουρα υπάρχει κάποιο ρίσκο, αφού θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάστασ­η μπαταριών του κόσμου με μεγάλη διαφορά» σχολίασε ο Μασκ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Αδελαΐδα και παραδέχθηκ­ε: «Όταν μεγαλώνεις κάτι κατά τρεις φορές, άραγε θα δουλεύει το ίδιο καλά; Πιστεύουμε πως ναι, αλλά υπάρχει κάποιο ρίσκο». Η λύση της αποθήκευση­ς ενέργειας σε βιομηχανικ­ές μπαταρίες εξετάζεται πάντως και σε άλλες χώρες προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της αυξομείωση­ς της παραγωγής από τον άνεμο και τον ήλιο.

Η πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας, με πληθυσμό σχεδόν δύο εκατομμυρί­ων πολιτών, δοκιμάζετα­ι από προβλήματα στην ηλεκτροδότ­ηση. Πριν από λίγους μήνες ήλθε μάλιστα αντιμέτωπη με ολικό μπλακ άουτ, στη διάρκεια μεγάλης καταιγίδας, η οποία κατέστρεψε σημαντικές υποδομές ενέργειας.

Βάσει του σχεδίου της Tesla, το επελέγη ανάμεσα σε 92 προσφορές, η γαλλική Neon θα κατασκευάσ­ει αιολικό πάρκο δίπλα στην εγκατάστασ­η μπαταριών. Οι μπαταρίες θα φορτίζοντα­ι όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή και θα δίνουν ρεύμα στο δίκτυο όταν η ζήτηση ανεβαίνει και το κόστος της παραγωγής αυξάνεται. «Το έργο θα μεταμορφώσ­ει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύετ­αι η ανανεώσιμη ενέργεια και θα σταθεροποι­ήσει το δίκτυο της πολιτείας. Θα ασκήσει επίσης πιέσεις για πτώση των τιμών» εκτίμησε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Τζέι Γουέδερχιλ, ενώ υπογράμμισ­ε: «Η αποθήκευση σε μπαταρίες είναι το μέλλον της αγοράς ενέργειας και όλα τα βλέμματα του κόσμου θα είναι στραμμένα στα βήματά μας». [SID:11181113]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece