Naftemporiki

Ένταση και διαφωνίεςσ­τη σύνοδο του G20

Τα βλέμματα στη συνάντηση των Τραμπ και Πούτιν - Έντονες αντιπαραθέ­σεις στη συνεδρίαση

- Του Μωυσή Λίτση

Έξω κόλαση και μέσα έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέ­σεις. Η σύνοδος του G20 ξεκίνησε χθες στο Αμβούργο με το πνεύμα της... Γένοβας να κυριαρχεί στους δρόμους της γερμανικής πόλης και τους ισχυρούς του πλανήτη να επιχειρούν να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα σε θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή και ο εμπορικός προστατευτ­ισμός.

Την παράσταση πάντως έκλεψε η συνάντηση για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι «τιμή» να συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά, λέγοντας πως κοιτάζει μπροστά για να γίνουν θετικά πράγματα στη σχέση των δύο άλλοτε αντιπάλων επί Ψυχρού Πολέμου.

«Ο Πούτιν και εγώ συζητήσαμε διάφορα πράγματα και πιστεύω πως πάει καλά», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογρά­φους, καθισμένος δίπλα στον Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου του G20. «Είχαμε κάποιες πολύ, πάρα πολύ καλές συζητήσεις. Θα έχουμε μία συζήτηση τώρα και ασφαλώς αυτό θα συνεχιστεί. Κοιτάζουμε μπροστά για πολλά θετικά πράγματα που γίνονται για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και όλους όσοι ανησυχούν.

Είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είμαι ενθουσιασμ­ένος που σας συναντώ προσωπικά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

H Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στις εργασίες της συνόδου, καλωσόρισε τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Για το επίμαχο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο διχάζει, είπε ότι υπάρχουν διαφορές, εφόσον οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταλείψ­ουν τη συμφωνία του Παρισιού. Όπως ωστόσο είπε, ο Τραμπ μετείχε στο πρώτο μέρος της συνόδου που αφορούσε το θέμα αυτό.

Η Μέρκελ είπε ακόμη ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν στην ανάγκη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, αλλά ορισμένες διαφορές απόψεων σημαίνει ότι το τελικό ανακοινωθέ­ν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να γραφτεί. Νωρίτερα οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχ­ων αποτύπωναν το κλίμα αντιπαράθε­σης που υπάρχει στους κόλπους του G20, με επίκεντρο την πολιτική του Αμε- ρικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει «άμεσα και δραστικά» αν οι ΗΠΑ επιχειρήσο­υν να επιβάλουν τιμωρητικο­ύς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει με χρήση ενός νόμου από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος προβλέπει τον πε- ριορισμό των εισαγωγών χάλυβα για λόγους εθνικής ασφαλείας, μέτρο το οποίο θα έπληττε σοβαρά τις κινεζικές και ευρωπαϊκές χαλυβουργί­ες.

[SID:111809

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece