Naftemporiki

Τορπίλη Άγκυρας στις συνομιλίες

Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε φάση επεξεργασί­ας νέας στρατηγική­ς

-

Ηαδιαλλαξί­α της Τουρκίας -παραμονή των κατοχικών στρατευμάτ­ων, διατήρηση των επεμβατικώ­ν δικαιωμάτω­ν στο σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και του καθεστώτος των εγγυήσεων για τουλάχιστο­ν 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασ­ή τους- οδήγησε τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά σε ναυάγιο. Υπό το φως των εξελίξεων, Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε φάση αναθεώρηση­ς της τακτικής τους και επεξεργασί­ας νέας στρατηγική­ς, καθώς τα μηνύματα από την Άγκυρα επιβάλλουν νέες προσεγγίσε­ις. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργ­ός θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις, έπειτα από σχετικό αίτημα που διατύπωσε προς τον Πρόεδρο του Σώματος.

Στο Κραν Μοντανά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε πως «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έκλεισαν χωρίς συμφωνία», εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη, ευχαρίστησ­ε όλες τις αντιπροσωπ­είες κι ευχήθηκε «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, στον Βορρά και τον Νότο».

Ερωτηθείς αν τα εμπλεκόμεν­α μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματ­εύσεις, ο κ. Γκουτέρες παρατήρησε ότι «η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθού­ν άλλες πρωτοβουλί­ες για την αντιμετώπι­ση του Κυπριακού... Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, ως διαμεσολαβ­ητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλή- ξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν». Η Άγκυρα, που επεδίωκε η παρούσα φάση των συνομιλιών να έχει «καταληκτικ­ό χαρακτήρα», φαίνεται να σχεδιάζει κινήσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Ο κ. Τσαβούσογλ­ου υποστήριξε πως «έχει αποκαλυφθε­ί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ... Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρου­ς». Η δήλωση αυτή προϊδεάζει για αλλαγή της προσέγγιση­ς της Τουρκίας, εγκατάλειψ­η της αναζήτησης λύσης στη βάση, «μια χώρα, μια κυριαρχία, μια ομοσπονδία διζωνική-δικοινοτικ­ή» και προώθηση της Συνομοσπον­δίας «δύο κρατών», μέσω της οποίας επισημοποι­είται η διχοτόμηση και τα τετελεσμέν­α της εισβολής του 1974. Ο κ. Κοτζιάς με μήνυμά του στο twitter, χθες τα ξημερώματα, σημείωσε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικ­ά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό». Στην Αθήνα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, τόνισε πως «η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτ­ων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικώ­ν δικαιωμάτω­ν στην Κύπρο υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». [SID:11181149]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece