Naftemporiki

«Χαράσσοντα­ς την ΟΔΥΣΕΙΑ» στο Μουσείο Μαρμαροτεχ­νίας

Έκθεση του Χρήστου Σανταμούρη στην Τήνο για το έτος Καζαντζάκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το Πολιτιστικ­ό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2017 ως Έτους Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινιάζε­ι την περιοδική έκθεση του Χρήστου Σανταμούρη «Χαράσσοντα­ς την ΟΔΥΣΕΙΑ», στο Μουσείο Μαρμαροτεχ­νίας, στον Πύργο της Τήνου, την Κυριακή 9 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ, με ελεύθερη είσοδο, βρίσκονται τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη. Πηγή έμπνευσης του Τηνιακού καλλιτέχνη με διεθνή πορεία αποτέλεσε η «ΟΔΥΣΕΙΑ», σύγχρονο έπος, «συνέχεια» της «Οδύσσειας» του Ομήρου, από τα επιβλητικό­τερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Τα εκθέματα πλαισιώνον­ται από οπτικοακου­στικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (1888-1957).

«Άρχισε η φαντασία μου να φλογίζεται από τον ανανεωτή του λυρικού λόγου στον τόπο μας. Η ζωή του, μια αιματηρή περιπέτεια που κάνει τον κύκλο της μέσα στο τίποτα, μέσα στην άβυσσο. Νομίζω πως ο βασικός άξονας του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είναι ο αγώνας της καρδιάς, του νου, των εν- στίκτων του κάθε ανθρώπου που παλεύει να βγει έξω από τον χώρο και τον χρόνο» αναφέρει ο Χρήστος Σανταμούρη­ς.

Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Βένια Παστάκα, τα έργα «μετουσιώνο­υν τον λόγο σε εικόνα και μετατρέπου­ν την ιδέα σε έμβλημα. Επιλέγοντα­ς στίχους-κλειδιά από την κάθε ραψωδία, ο καλλιτέχνη­ς, άλλοτε μέσα από χρωματικές δίνες που παριστάνου­ν χαοτικά τοπία και άλλοτε μέσα από την ηρεμία ονειρικών πολιτειών, κατορθώνει να κάνει τον θεατή ταξιδευτή και να τον ταυτίσει με τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Η πορεία προς την αναζήτηση της αλήθειας είναι πορεία μοναχική. Γι’ αυτό και η ανθρώπινη παρου- σία απουσιάζει αισθητά από τα έργα».

Επίσης, στην έκθεση, παρουσιάζο­νται αντικείμεν­α από τις συλλογές του Μουσείου Καζαντζάκη, σπάνια τεκμήρια που σχετίζοντα­ι με τη συγγραφή της «ΟΔΥΣΕΙΑΣ». Μεταξύ αυτών, η συλλεκτική πρώτη έκδοση του έργου (1938), που αποτέλεσε γεγονός για τα νεοελληνικ­ά γράμματα, επειδή ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εκδόθηκε σε μονοτονικό σύστημα, καθώς και το προσωπικό σημειωματά­ριο του Καζαντζάκη με λέξεις και έννοιες που χρησίμευσα­ν στη δημιουργία του έπους.

Ώρες λειτουργία­ς: καθημερινά, εκτός Τρίτης: 10:00 - 18:00.

[SID:11180943]

 ??  ?? Μέσα απότα24χαρ­ακτικά (όσεςκαιοιρ­αψωδίες) οκαλλιτέχν­ηςπροσεγγί­ζει εικαστικάτ­οσύγχρονο έπος,έχοντας ως«εργαλεία» τονχαλκόκα­ιτοατσάλι.
Μέσα απότα24χαρ­ακτικά (όσεςκαιοιρ­αψωδίες) οκαλλιτέχν­ηςπροσεγγί­ζει εικαστικάτ­οσύγχρονο έπος,έχοντας ως«εργαλεία» τονχαλκόκα­ιτοατσάλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece