Naftemporiki

Τα όρια μιας σύναξης

-

«Είμαστε 20 διαφορετικ­ές χώρες, με 20 διαφορετικ­ά πολιτικά συστήματα και 20 διαφορετικ­ά επίπεδα ανάπτυξης. Όλα πρέπει να εγκριθούν ομοφώνως. Αυτό δεν είναι μια απλή δουλειά. Είναι σαν να βάζεις τάξη στο χάος» είχε δηλώσει προ διμήνου για το G20 η καγκελάριο­ς, που είναι φυσικός με εξαιρετικέ­ς επιστημονι­κές περγαμηνές.

Τάξη στο χάος ή «Τάξη μέσα από το χάος», όπως το βιβλίο-ορόσημο στον χώρο της επιστημονι­κής σκέψης του βραβευμένο­υ με Νόμπελ Χημείας (1977) Ίλια Πριγκοζίν, σε συνεργασία με την Ιζαμπέλ Στέντζερς;

Απαισιόδοξ­ες είναι οι προβλέψεις του Spiegel Online. «Παρά την καλή θέληση της οικοδέσποι­νας να συζητηθούν το κλίμα, η βοήθεια για την Αφρική, η καταπολέμη­ση των επιδημιών και περισσότερ­ες ευκαιρίες για τις γυναίκες, δεν αλλάζει το ότι πρόκειται για συνάθροιση ενός κλαμπ ελίτ που σχεδόν το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί ο χρηματοοικ­ονομικός καπιταλισμ­ός».

Δεν έχουν περάσει παρά εννέα μήνες από την ήσυχη Σύνοδο του G20 στη Χανγκζού της Κίνας, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργ­ός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, προειδοποι­ούσε τους ομολόγους του για την ανάγκη να «εκπολιτιστ­εί ο καπιταλισμ­ός». Χρειάστηκε η άνοδος των λαϊκιστών και το Βrexit για να το κατα- λάβουν αυτό. O Τραμπ δεν προβαλλότα­ν καν ως πιθανότητα.

Ποια είναι η πιθανότητα στο Αμβούργο, που έχει μετατραπεί τρόπον τινά σε εμπόλεμη ζώνη, για μια δυνατή διακήρυξη, που δεν θα αφήνει αμφιβολίες για στόχους και πορείες; Είτε στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής είτε της προσφυγική­ς κρίσης είτε των παραδοσιακ­ών θεμάτων της οικονομίας.

Κάποιες φορές τα ανακοινωθέ­ντα ενδιαφέρου­ν λιγότερο για το περιεχόμεν­ο, αφού συμφωνίες γίνονται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστ­ή. Πολύ πιο σημαντικό είναι τι και ποιους δεν περιλαμβάν­ουν.

Αν, λοιπόν, «σχεδόν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί ο χρηματοοικ­ονομικός καπιταλισμ­ός», μια στο τόσο ας τον σώζουν... από τους καπιταλιστ­ές. [SID:11180821]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece